Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8 -17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va avea parte de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010.
Franţa, Italia, Norvegia, Columbia, Japonia şi Serbia sunt ţările din care provin în acest an cele cinci titluri care vor concura pentru Premiul Anim'est 2010 pentru Cel mai bun lungmetraj, oferit de Estenest şi Toon Boom. Selecţia competiţiei dedicate filmelor de lungmetraj este anul acesta mai variată stilistic, amestecând pelicule premiate la festivaluri importante sau mai puţin cunoscute, proiectate în premieră în România: epice, sci-fi, de acţiune şi experimentale.
"Los extraños presagios de León Prozak / The Mysterious Presages of León Prozak" (r. Carlos Eduardo Santa, Columbia, 2009), selecţionat la cel mai prestigios festival de film de animaţie din lume - Annecy, este primul film sud-american selecţionat în Competiţia de lungmetraj Anim'est.
O altă prezenţă inedită în competiţia Anim'est este cea a filmului sârbesc "Edit and I / Technotise - Edit i ja" (r. Aleksa Gajić, 2009), primul film de animaţie - lungmetraj produs într-o ţară balcanică în ultimii ani şi, bineînţeles, prima peliculă care reprezintă Serbia între cele cinci lungmetraje concurente la Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj. Câştigătorul Premiului Academiei Japoneze de Film pentru Cel mai bun film de Animaţie şi al aceluiaşi premiu la prestigiosul Festival de Film de la Sitges, "Summer Wars" / Samâ wôzu" (r. Mamoru Hosoda, 2009) reprezintă ţara cu cea mai mare producţie de film de animaţie din Asia pe ecranele de la Anim'est.
Un alt titlu ce are la activ multe selecţii la festivaluri importante, precum cele de la Annecy sau Stuttgart, este "Kurt Turns Evil / Kurt blir grusom" (r. Rasmus A. Sivertsen, Norvegia, 2008), lungmetrajul care spune, cu un umor irezistibil, povestea lui Kurt, un tip inteligent şi unul dintre cei mai buni şoferi de motostivuitor din port. Filmul franco-italian "Eleonore's Secret / Kerity, la maison des contes" (r. Dominique Monféry, 2009) completează mix-ul Competiţiei de lungmetraj de la Anim'est 2010 cu o doză de epic animat clasic, înfăţişând povestea lui Natanaël, care are şapte ani şi încă nu ştie să citească.
Cele cinci lungmetraje din Competiţia Anim'est 2010 vor fi urmărite şi premiate de un juriu alcătuit din criticul de film român Mihai Chirilov, regizorul italian de film de animaţie Simone Massi, Phil Mulloy - unul dintre cei mai de succes regizori britanici de animaţie independentă ai ultimelor decenii, regizoarea portugheză Regina Pessoa şi regizorul olandez, câştigător al Trofeului Anim'est în 2009, Erik van Schaaik.
Reduceri pentru minori
Proiecţiile destinate copiilor au ocupat un loc important în programul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est încă de la prima ediţie din 2006. La cea de-a cincea ediţie, cel mai important festival de film de animaţie din România transformă tradiţionalele proiecţii pentru copii într-o secţiune în toată regula: Minimest, adresată în mod special spectatorilor Anim'est cu vârsta cuprinsă între 4 şi 14 ani. Pelicule de scurt şi lungmetraj, un stand de cărţi şi reviste pentru copii la preţuri speciale, spectacole şi activităţi interactive şi surprinzătoare, o expoziţie de desene şi un workshop de animaţie pentru copii - toate acestea fac parte din oferta celei mai noi secţiuni din programul Anim'est.
Pe lângă nouă lungmetraje (două din seria "Alvin and the Chipmunks", "Cum să-ţi dresezi dragonul", "Kung Fu Panda", "Monştri contra extratereştri", "Niko & The Way to the Stars", "Mărul şi viermele", "Povestea lui Despereaux" şi "Deasupra tuturor"), cei mici şi cei mari vor putea să urmărească alte patru programe de scurtmetraje de excepţie, câte unul în fiecare zi din weekend-urile festivalului: trei dintre acestea sunt alcătuite din filme premiate şi îndrăgite, provenind din toate colţurile lumii, iar unul dintre ele - din filme româneşti rare, provenind din patrimoniul Arhivei Naţionale de Film, selecţionate de criticul de film Dana Duma.
Cei mici vor avea reducere 50% la preţul biletului pentru proiecţiile Minimest - astfel, pe un bilet normal de 10 lei vor putea intra câte doi copii cu vârsta de până la 14 ani, iar accesul celor din casele de copii şi al celor provenind din familii fără posibilităţi va fi gratuit.
Ghimpi, vulpi şi cuburi
Secţiunea Mozaic, prezentată de Cinemagia.ro, aduce şi în acest an la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est o selecţie unică a celor mai tari titluri de animaţie ale momentului, lung şi scurtmetraje premiate şi selecţionate la cele mai importante festivaluri de film din lume, câştigătoare sau nominalizate la Premiile Oscar, Bafta sau César.
Publicul Anim'est va avea ocazia să urmărească, în premieră în România, hituri de lungmetraj precum "Metropia", "Panică în sat / Panique au village", "Castelul cu ghimpi / King of Thorn", "Boogie Gangsterul / Boogie el aceitoso" sau "Iluzionistul / L'illusionniste", titlul care deschide cea de-a cincea ediţie Anim'est, vineri, 8 octombrie 2010, de la ora 19:00, la Cinema Patria.
În plus, spectatorii bucureşteni vor avea ocazia să urmărească pentru prima dată într-o sală de cinema din România "Fantasticul domn Fox / Fantastic Mr. Fox", filmul regizat de Wes Anderson care îi are în distribuţie, printre alţii, pe George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman sau Bill Murray.
"Fantasticul domn Fox / Fantastic Mr. Fox"
Nici selecţia de scurtmetraje a secţiunii destinate filmelor-vedetă de la Anim'est nu se lasă mai prejos: câştigătoarele Premiului Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2009, respectiv 2010, "The House of Small Cubes" (r. Kunio Katô, Japonia, 2008) şi "Logorama" (r. François Alaux, Hervé de Crécy, Ludovic Houplain, Franţa, 2009), nominalizatul la aceeaşi categorie din 2010 şi câştigător al Premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Stockholm, "La dama y la muerte" (r. Javier Recio Gracia, Spania, 2009); "Please say something" (r. David O'Reilly, Germania - Ireland, 2009), laureatul Ursului de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj la ediţia din 2009 a prestigiosului Festival de Film de la Berlin, unul dintre cele mai de succes filme de animaţie franceze ale anului 2009, "L'homme à la Gordini" (r. Jean-Christophe Lie, Franţa, 2009), selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, câştigător al Premiului pentru Cel mai bun debut la Festivalul de la Annecy şi câştigător al Premiului Publicului la importantul Festival de Film de Animaţie Animadrid, cele mai noi filme ale unor animatori recunoscuţi precum Bill Plympton sau Juan Pablo Zaramella, invitaţi speciali ai ediţiilor precedente Anim'est, sunt doar câteva dintre cele 48 de scurtmetraje multi premiate, care vor fi proiectate în acest an în cadrul secţiunii Mozaic şi care concurează la cucerirea Premiului Publicului Anim'est, oferit de Cinemagia.ro.
800 de candidaţi, şase competiţii
Profesorul, fotograful şi operatorul Sorin Botoşeneanu, producătorul olandez, co-fondator al ceui mai important studio de animaţie din Olanda, ilLuster Productions, Michiel Snijders şi Géza M. Tóth, regizorul maghiar nominalizat la Premiul Oscar în 2005, alcătuiesc juriul care va decide câştigătorii Premiilor pentru Cel mai bun film studenţesc, Cel mai bun film românesc şi Cel mai bun film din secţiunea Balkanimation - rezervată scurtmetrajelor din ţările balcanice.
55 de filme vor concura în 2010 pentru Trofeul Anim'est - care recompensează, în mod tradiţional, cel mai bun film din competiţia de scurtmetraj a celui mai important festival de film de animaţie din România. În competiţia rezervată filmului studenţesc au fost selecţionate 51 de titluri noi-nouţe produse de universităţi prestigioase din lumea întreagă.
Câştigătorul Palme d'Or 2010 pentru Cel mai bun scurtmetraj, "Chienne d'histoire" (r. Serge Avedikian, Franţa), cel mai recent film al regizorului polonez nominalizat la Oscar şi distins cu Premiul BAFTA, Tomek BagiÅ„sky - "Kinematograf" (Polonia, 2009), precum şi noile producţii ale lui Gil Alkabetz şi Matthias Bruhn, câştigători ai Premiului Publicului la Anim'est în 2008, respectiv 2009 se numără printre titlurile selecţionate în acest an în competiţia de scurtmetraj internaţional.
"Competiţia Anim'est de anul acesta este pasul înainte de care festivalul avea nevoie la a cincea ediţie pentru a-şi confirma statutul pe plan naţional şi internaţional. Ţinând cont că am primit peste 800 de scurtmetraje pentru toate cele şase competiţii, dintre care merită subliniată înscrierea în competiţia de scurtmetraj a proaspătului deţinător al Palme d'Or, putem spune că Anim'est a trecut la următorul nivel al festivalurilor", opinează Mihai Mitrică, directorul Anim'est.
Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.