Ce poate fi mai rău decât criza? Un tsunami în economia mondială
- Departamentul Economic
- 10 august 2012, 12:19
Reducerea drastică a cheltuielilor publice în Statele Unite ale Americii riscă să provoace un nou val al crizei, de data aceasta de proporţii biblice, titrează presa de peste Ocean, citată de Finmarket şi preluată de Agerpres.
Scenariul următorului sfârşit al lumii se scrie în prezent în SUA, unde polemicile între democraţi şi republicani din Senat ar putea duce la o reducere automată a cheltuielilor bugetare la începutul anului 2013.
În cazul în care senatorii nu vor reuşi să se pună de acord asupra reducerii deficitului bugetului SUA pe anul viitor, va exista o aşa-numită "cădere de buget", care va conduce economia americană în cel mai bun caz la stagnare şi, în cea mai sumbră variantă - la o nouă criză.
În acest caz, prognozează experţii, impactul major ar putea interveni în primul trimestru al anului 2013. Cel mai probabil, acest lucru va duce la o nouă recesiune profundă - economia SUA va scădea cu 4 puncte procentuale, în timp ce în al doilea trimestru al anului viitor aceasta va fi de doar 1,4%.
America şi lumea întreagă ar putea fi salvată de realegerea lui Barack Obama la preşedinţia SUA şi creşterea "plafonului" datoriei americane, conform unor analişti, citaţi de Finmarket.
Creşterea economică va încetini
Dacă noul buget nu va fi acceptat pe cale amiabilă, cheltuielile guvernului SUA se vor reduce, iar impozitele vor creşte cu aproximativ 4,5% din PIB, estimează experţii, în opinia cărora, vor fi anulate o serie de avantaje fiscale, precum impozitul pe venitul salarial. În plus, spun ei, se vor reduce semnificativ fondurile alocate pentru şomaj. Se vor reduce de asemenea şi cheltuielile pentru apărare, care în mare parte au menţinut industria americană pe linia de plutire anii trecuţi.
Potrivit estimărilor Roubini Global Economy (RGE), creşterea PIB-ului SUA în cel de-al patrulea trimestru al 2013 va fi de aproximativ 3% mai mică decât în acest an. Creşterea economică a SUA în 2013 va ajunge la 1,7%, anticipează aceiaşi experţi de la RGE.
Cu toate acestea, situaţia ar putea fi mult mai rea: creşterea economică va încetini considerabil. Dacă tensiunile legate de criza din zona euro nu se vor diminua, creşterea economică va rămâne sub 2%, iar SUA se vor trezi din nou în recesiune.
Cei de la Goldman Sachs cred că aşa-numita "cădere bugetară" va reduce ritmul de creştere a economiei SUA cu 4 puncte procentuale, dar reducerea va fi doar la începutul anului, urmând ca efectele acesteia să se amelioreze ulterior.