Ce câştigă România din Roşia Montană

Ce câştigă România din Roşia Montană

Analiştii Oxford Policy Management susţin că proiectul va avea o contribuţie la PIB de 19 miliarde de euro.

Proiectul minier de la Roşia Montană ar putea avea o contribuţie de 19 miliarde de dolari la PIB-ul României, pe parcursul celor 18 ani în care se vor desfăşura fazele de construcţie (doi ani) şi exploatare (16 ani), susţin analiştii de la Oxford Policy Management.

"Se aşteaptă ca efectele de multiplicare să ducă la o creştere a acestor cifre în industriile conexe din România cu un factor de 3-5, în diferitele faze ale proiectului. Astfel, în perioada de exploatare, ar putea fi create 3.600 de locuri de muncă", a declarat, ieri, Alan Roe, director la Oxford Policy Management. Iniţial, oficialii companiei Roşia Montană Gold Corporation spuneau că veniturile statului din acest proiect sunt de patru miliarde de euro, adică de aproape cinci ori mai puţin decât cifra avansată ieri.

Ce-i drept, acum analiştii spun că au luat în calcul şi impactul direct şi pe cel indirect al proiectului. "Au fost identificate 55 de sectoare care par să obţină cele mai mari beneficii, precum: construcţia de maşini, transportul, serviciile, serviciile hoteliere etc.", a subliniat Alan Roe.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aşteptare

Investiţia pe care Roşia Montană Gold Corporation intenţionează să o realizeze în România este de două miliarde de dolari, iar veniturile generate de vânzarea aurului extras din mină sunt estimate la 7,5 miliarde de dolari. Partea ce revine statului nu este una semnificativă, având în vedere că partea română deţine sub 20% din RMGC.

În prezent, proiectul este în analiză la Ministerul Mediului pentru a primi avizele necesare. ONG-urile şi mai multe asociaţii critică însă acest proiect. (A contribuit Ciprian Mailat)