Ce au în comun Jamie Oliver şi stăpânul iepuraşilor Playboy
- Adam Popescu
- 29 august 2010, 17:41
Pasiunea pentru gătit, ca să începem cu răspunsul la întrebarea din titlu. La invitaţia salonul La Bibliotheque, într-o grădina umbroasă, Dan Silviu Boerescu, care conduce revista Playboy, a deschis la întâmplare cartea “Acasă la Jamie”. Apoi, omul s-a apucat de bucătărit, după reţetă, fix cum spune maestrul. Lângă el un ajutor şi un ochi vigilent Nicolai Tand, un alt pasionat de gastronomie. Şi-au fost arome şi sfaturi şi poveşti şi curiozităţi.
Show-ul culinar e gata să înceapă. Pagina 139, flori de dovleac cu ricotta (un fel de brânză italienească). Că a vrut sau nu, cartea lui Jamie s-a deschis chiar la ingredientele culese de dimineaţă de Boerescu din grădina proprie şi furate de la un vecin, cum glumeşte bucătarul. Atmosfera e numai bună pentru amestecat arome şi ascultat întâmplări din sau despre bucătărie. S-au presărat şi multe poveşti Florile de doveac fără stamine, pătrunjelul, mărarul, ardeiul iute, brânza ricotta aşteaptă cuminţi să fie desăvârşite de “Bucătărescu” într-o mâncare delicioasă. Gurmanzii de pe margine sunt avertizaţi că sunt la un picnic între prieteni. Aşa că n-au de cât să asculte poveştile până vor gusta preparatul. După ce mărturiseşte că şi-a pus nevasta să fure florile de dovleac de la un vecin şi că el a ţinut de 6, “Bucătărescu” se apucă de treabă. Întâi face aluatul, unul ciudat din făină şi vin alb. Până să găsească consistenţa fericită, spune că ar fi vrut un aluat de clătite şi gustă vinul în treacăt. “Dacă nu iese bine am o scuză, e din cauza vinului. E unul bun din strugurii culeşi de pe moşia lui Bibescu”, spune Dan Silviu Boerescu. Bucătarul mai zice şi că nu trebuie să fiţi crispaţi în bucătărie, e o joacă şi că nu-i musai să ne punem şorţ. Trebuie să fiţi doar relaxaţi. Până să se apuce să tăvălească florile prin aluat, cei doi bucătari ne povestesc că cei mai buni cozonaci se fac cu nu mai puţin de 50 de ouă, după cum era reţeta bunicii epigramistului Păstorel Teodoreanu. Dan Silviu Boerescu: “În spatele fiecărui bucătar de succes stă o nevastă cicălitoare” Se apucă de umplutură. Într-un bol se amestecă bine ricotta, caşcaval ras, sare, piper, mărar şi pătrunjel tocate sau mai bine zis tăiate cu foarfecele. Doar e show culinar. Ca să dea gust bun s-au adăugat ardei iuţi şi boia. Din reţetă n-au lipist sfaturile. Piperul se ţine proaspăt în râşnită şi se foloseşte când ai nevoie, pentru că cel măcinat n-are acelaşi efect. Iar cartoful este cobaiul pentru uleiul încins. Când s-a desăvârşit umplutura, “Bucătărescu” şi Nicolai s-au apucat de pus brânza în florile de dovleac, înfăşurate ca sarmale. Apoi au fost scufundate în ulei încins de palmier, care nu ia gust, nu dă gust. În câteva secunde, florile de doveac după reţeta lui Jaime s-au transformat în nişte gogoşele aurii tare bune la gust. Nicolai Tand nu s-a lăsat mai prejos şi a gătit la lumina lumânărilor sparanghel cu prosciuto. A improvizat, n-a cântărit ingredientele şi a pus doar suflet. Mâncare n-avea cum să iasă altfel decât gustoasă. A fost răsfăţ deplin în grădina de la La Bibilotheque. Ţinând cont că n-au lipist sucul de pere rece, limonada cu mentă, brioşele şi o tartă cu brânză care ţi se topea în gură. Şi ca o concluzie, calitatea unui bucătar excelent e să fie bărbat, spune “Bucătărescu”. Cartea "Acasă la Jamie - Găteşte-ţi o viaţă frumoasă!" a apărut la Editura Curtea Veche.