„Când am inițiat procesul de negocieri 5+2, toți au fost de acord atunci că în cazul în care Republica Moldova își pierde suveranitatea sau își schimbă statutul din țară neutră în una afiliată la un bloc militar, transnistrenii au tot dreptul de a decide asupra propriului lor viitor', a afirmat Serghei Lavrov.

În opinia șefului diplomației ruse, „conservarea suveranității Republicii Moldova și păstrarea independenței sale ridică unele probleme”, în contextul declarațiilor unor politicieni români care afirmă că reunificarea Republicii Moldova cu patria lor istorică este o chestiune de timp, iar unii lideri de la Chișinău au aproape același discurs, potrivit publicației ucrainene Evropeiskaia Pravda, citată de Agerpres.

În aprilie, Traian Băsescu avertiza că o integrare a Moldovei, având un conflict înghețat pe teritoriul său, nu este posibilă. Chiar dacă șeful statului a se referea la integrarea în UE, situația ar fi identică și pentru o aderare la NATO.

Vineri, Traian Băsescu și Vladimir Putin au avut o întâlnire la Milano, cu ocazia summit-ului Asia – Europa, unde, potrivit unui comunicat al Kremlinului, cei doi au discutat despre „aspecte ale relației bilaterale”. Interesant este că partea română nu a confirmat întâlnirea.

Te-ar putea interesa și: