CCR: Prelungirea referendumului este legală. Se va vota de la 7.00 la 23.00

CCR: Prelungirea referendumului este legală. Se va vota de la 7.00 la 23.00

Curtea Constituţională a respins astăzi, cu majoritate de voturi, sesizarea PDL privind extinderea programului de vot la referendum între orele 7.00 la 23.00.

UPDATE 3: Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat că decizia CCR de azi nu încurcă cu nimic partidul pe care îl conduce. "Nu ne încurcă în niciun fel. Nu pot să declar că ne încurcă în vreun fel deciziile CCR. PDL a declarat foarte clar că nu poate fi de acord cu acest referendum, iniţiat de cei 264 parlamentari (...) Orice cetăţean, membrii noştri, simpatizanţii PDL au dreptul să participe sau nu. E dreptul partidului nostru de a avea o astfel de abordare",a spus Blaga. Liderul democrat-liberalilor a m,ai susţinut că PDL nu va contesta deciziile CCR. "Noi (PDL) am considerat că au fost schimbate regulile jocului în timpul jocului. Din punctul nostru de vedere, legea referendumului este destul de clară: toate măsurile organizatorice ar fi trebuit luate până în 16 iulie, dar nu contestăm deciziile CCR", a mai spus Vasile Blaga.

UPDATE 2: CCR a mai decis să respingă şi sesizarea PDL împotriva articolului 3 din Hotărârea Parlamentului din 6 iulie, care prevedea că "în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".

UPDATE 1: CCR nu a găsit nimic neconstituţional în prelungirea programului referendumului cu patru ore, adică de la 7.00 la 23.00, faţă de intervalul orar 8.00-20.00 stabilit iniţial. Curtea a admis însă contestaţia PDL faţă de decizia conform căreia Guvernul poate decide prelungirea programului secţiilor de votare. Doar Parlamentul, prin lege, poate modifica acest interval orar, a spus Curtea. PDL a depus contestaţiile la legile prin care se modifică şi aprobă ordonanţele de urgenţă privind atribuţiile Curţii şi organizarea referendumului. "S-a depus o contestaţie pe legea care aprobă şi modifică ordonanţa de urgenţă referitoare la competenţele CCR, pe legea care modifică Ordonanţa 41 în sensul stabilirii programului de vot şi pe legea care modifică Legea referendumului prin care se stabileşte că de fapt guvernul este cel care instituie programul", a afirmat vicepreşedintele PDL, Sever Voinescu. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare al Ordonanţei de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului. Astfel, intervalul de votare a fost extins în cadrul referendumului de la ora 7 la 23. Ştirea se actualizează. CITIŢI ŞI:

  • Victor Ponta: Referendum conform CCR. Jumătate din populaţie trebuie să meargă la vot 
  • Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: "Este inacceptabil un referendum în afara Constituţiei. Ar provoca o criză foarte periculoasă"
  • Ordonanţa privind funcţionarea CCR, adoptată de Parlament.CCR poate judeca doar hotărârile Paralmentului ce ţin de constituţionalitate
  • Băsescu, despre prelungirea programului de vot până la 23: E clar că vor să facă ceva cu referendumul
  • FARSA USL nu trebuie legitimată. Puciştii Ponta şi Antonescu te vor la vot. Ignoră-i!

Ne puteți urmări și pe Google News