Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, nu comentează ancheta de ieri din EVZ, care a iscat valuri de reacţii.
Liviu Popa a răspuns sec: "Nu dau declaraţii". Şeful Poliţiei Române nu este interesat de subiectul "enclavei Titeşti", loc în care o mână de bandiţi terorizează de ani buni o întreagă comunitate.
Articolul de ieri din "Evenimentul zilei" a provocat reacţii aprinse din partea societăţii civile. "N-avem Poliţie", "Un stat impotent", "Legea o fac tâlharii în România", "Aduceţi forţele din Afganistan să facă ordine în Vâlcea", sunt câteva dintre cele peste 200 de comentarii de pe forumul EVZ.
- După modelul somalez, bandiţii lui Sisoie şi-au făcut enclavă în mijlocul României
Chestorul Stoica: "Nu trebuie să ne îngrijorăm"
În schimb, şeful Inspectoratului de Poliţie Vâlcea este plecat peste hotare în concediu de odihnă. Subalternii săi l-au informat ieri dimineaţă despre articolul din EVZ cu "gaşca lui Sisoie" de la Titeşti.
Şeful poliţiei nu a dispus însă măsuri suplimentare de protejare a locuitorilor din cele patru comune din nordul Vâlcei, deşi în ultimele două săptămâni au avut loc răzbunări în stil mafiot. Gospodăria unui localnic a fost incendiată de două ori în aceeaşi zi, iar proprietarul a fost bătut de hoţi în propria curte.
Stoica pune batista pe ţambal pentru că postul său depinde de statisticile infracţionalităţii. Nu face valuri şi minimalizează grozăviile din judeţul său, punând capul în nisip: "Nu am luat măsuri speciale, ci doar am trimis ofiţeri judiciari pentru a soluţiona mai repede dosarele. Părerea mea este că s-a dat o latură de senzaţional în acest caz, dar situaţia este sub control. Nu avem de ce să ne facem probleme pentru că lucrurile nu stau atât de rău. Judeţul nostru este unul ce nu prezintă foarte mari probleme", a declarat chestorul Ion Stoica.
Prefectul recunoaşte nenorocirile din Ţara Loviştei
Niciun alt poliţist, şef sau nu, nu a acceptat să mai vorbească despre caz. Toţi s-au eschivat, refuzând comentarea subiectului, sau pur şi simplu nu au răspuns la telefon. În special cei de la Secţia de Poliţie Racoviţa. Aceştia s-au arătat mai interesaţi de finalizarea lucrărilor la noul sediu pentru a fi gata de inaugurarea ce va avea loc sfârşitul săptămânii, când toţi şefii din poliţie vor participa la eveniment, decât să caute probe pentru a-i înfunda pe infractori.
Oficial, prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, nu le poate da ordine poliţiştilor să acorde mai multe atenţie infracţionalităţii din Ţara Loviştei. "Eu nu conduc poliţia dar le-am recomandat prieteneşte să se mobilizeze în zonă pentru că ceea ce scrie presa este o mică parte din nenorocirile care au loc acolo. Cunosc foarte bine zona şi încă de anul trecut am avut iniţiativa de a înfiinţa o secţie de jandarmi. Nu s-a putut şi abia acum am reuşit să înfiinţăm o secţie de poliţie" a declarat Petre Ungureanu, prefect de Vâlcea.
Primarul, mai speriat ca toţi
Spiritul civic a amorţit, iar oficialii din comunele terorizate adoptă politica struţului. Primarul din Titeşti este la curent cu toate nenorocirile care se întîmplă în comun păstorită de el dar nu vrea să vorbească public despre ceea ce ştie. "Sunt şi eu om, am familie, nu vreau să am necazuri cu nimeni", a spus Cătălin Daneş, primar Titeşti. TEROARE RURALĂ Faptele bandiţilor. Toţi sunt liberi
- În luna iunie au bătut un bărbat din localitatea Cîmpulung în mijlocul drumului pînă l-au lăsat lat. În acest caz există martori dar dosarul nu s-a finalizat.
- Un tânăr din Perişani a fost bătut cu o bară de fier. Evenimentul a avut loc în urmă cu aproximativ trei săptămîni. Pentru că a depus plîngere la poliţie, infractorii s-au dus să-l bată din nou, în urmă cu cîteva zile. Evenimentul s-a petrecut în curtea Primăriei Perişani, primarul Ion Sandu n-a fost lăsat să iasă din primărie şi a chemat mascaţii.
- Pe 13 septembrie, Aurel Ţarc (recidivist) s-a dus la furat în curtea lui Gheorghe Vlădescu. Hoţul a fost descoperit şi, pentru a scăpa, l-a bătut pe proprietar. La faţa locului i-a rămas pălăria.
- Pe 14 septembrie, o magazie cu şase încăperi din curtea familei Vlădescu a fost stropită cu benzină şi incediată. La o oră de la stingerea incendiului, Aurel Ţarc a fost văzut de vecini cînd punea foc la o claie de fân din curtea lui Gheorghe Vlădescu. De frica hoţilor, familia respectivă şi-a cumpărat pistol.
- În ultima lună, au fost înregistrate la Secţia de Poliţie Racoviţa patru furturi de cai.
- În urmă cu doi ani, Gheorghiţă Stănescu, de 80 de ani, a fost călcat de hoţi şi bătut în curtea casei. Bătrânul a făcut infarct, iar agresorii sunt şi acum cercetaţi pentru furt calificat.
POLIŢIŞTI FĂCUŢI CU POSTUNIVERSITARA Şefii Poliţiei Vâlcea au la bază alte meserii
Ion Stoica este inginer agronom de profesie, a absolvit facultatea de Agricultură în anul 1975. Ulterior a terminat şi facultatea de Drept din Craiova şi a urmat mai multe cursuri postuniversitarea la Academia de Poliţie A.I. Cuza.
Adjunctul şefului de poliţie, comisarul-şef Marius Dascălu este şi el tot inginer. A absolvit Facultatea de Maşini şi Utilaje Grele. Bucureşti în anul 1991. A intrat în poliţie în anul 1992. Singur poliţist de carieră din fruntea inspectoratului absovent al Academie de Politie "Al.I. Cuza" este adjunctul şefului poliţiei Vâlcea, cms şef Ilie Voica.
Acesta s-a specializat în poliţie rutieră şi patru ani a fost la şefia Serviciului Poliţiei Rutiere Vâlcea.
TRIADA GREILOR. La şefia Poliţiei Vâlcea se află un agronom, un inginer mecanic şi un poliţist de Rutieră