Evenimentul Zilei > Justitie > Avertismentul procurorilor: Profesori, ţineţi-vă pantalonii pe voi!
Avertismentul procurorilor: Profesori, ţineţi-vă pantalonii pe voi!

Avertismentul procurorilor: Profesori, ţineţi-vă pantalonii pe voi!

Regretele profesorului de la "Jean Monnet" şi dezvăluirile care o pun într-o lumină proastă pe elevă nu i-au impresionat pe judecătorii Tribunalului Bucureşti, care l-au trimis în arest pentru 29 de zile. Profesorul a venit înlemnit de frică la Tribunal, a făcut ture pe culoar eschivându-se de jurnalişti şi le-a spus judecătorilor varianta sa despre ce s-a întâmplat în excursie.

Profesorul Octavian Vişan a ajuns devreme la Tribunal. Pare timorat. E încercănat şi îmbrăcat ca de doliu, în geacă maro de piele, pantaloni jeans negri şi adidaşi negri. Contrast: şosetele sunt albe. Se revigorează cu un energizant de la automat. Se retrage într-un colţ, se sprijină cu mâinile de balustradă şi priveşte pierdut în gol minute în şir.

Ora 9.40, toată suflarea se mută în sala de judecată. "În loc să vă duceţi la procese pe comercial, să vedeţi acolo mari delapidări, veniţi aici la poveşti de 3 lei", dojeneşte avocata profesorului o jurnalistă.

În sală se aud zăngănind cătuşele. Intră un grup de inculpaţi arestaţi. "Să-mi aduci şi mie nişte ţigări, că mă ia cu draci", se aude în şoaptă din ultimul rând al boxei acuzaţilor. Un bărbat şi o femeie, îmbrăcaţi în salopete, dau în acelaşi timp din cap, promiţându-i "exorcizarea".

"I-a spus că o iubeşte şi că vrea să aibă copii cu ea"

Tânărul înlemneşte pe bancă. Îşi duce palmele la tâmple, apoi la gură şi apoi la frunte. Oftează lung şi mai trage un ochi în dosarul pe care îl răsfoieşte avocata lângă el. Se frământă. În timpul audierii celorlalţi inculpaţi, se agită. Întoarce scurt privirea la fiecare sunet. Din când în când, îi cere tatălui său un gest de încurajare. După un sfert de oră s-a dezbrăcat de geacă şi a rămas într-o bluză neagră. Doi dintre inculpaţi chiţăie în boxă, sorbind din priviri o jurnalistă.

"Octavian Dan Vişan!", strigă grefiera. Tânărul îşi face repede o cruce şi îşi însoţeşte avocata în faţa judecătorilor.

"Apreciem că Judecătoria Sectorului 1 a greşit când l-a lăsat liber. Îl considerăm vinovat de întreţinerea de relaţii sexuale în nereptate rânduri cu eleva minoră şi considerăm că este un pericol public", susţine procurorul.

Urmează alte învinuiri: "a profitat de autoritatea sa de dascăl pentru a-şi convinge eleva să întreţină relaţii sexuale cu el, a fost dezinvolt şi i-a făcut avansuri în faţa colegilor la petrecerea de la Predeal, fără să aibă o relaţie cu ea. A avut un comportament lasciv pentru a-şi satisface instinctele primare. A purtat conversaţii cu tentă sexuale cu elevele sale pe Messenger. A tolerat consumul de alcool şi a profitat de starea de ebrietate a fetei şi de faptul că era vulnerabilă din cauza problemelor din familie. I-a spus că o iubeşte şi că doreşte să-şi întemeieze o familie cu ea şi să aibă copii, în condiţiile în care, în acelaşi timp făcea avansuri altor eleve. Această faptă are un impact negativ asupra societăţii".

"A venit la mine în cameră şi m-a aruncat în pat"

Acuzatul are ultimul cuvânt: "Vreau să spun că din punct de vedere moral, tot ceea ce s-a întâmplat e o imensă greşeală pe care am făcut-o. Însă vreau să spun că, la fel cum e precizat şi în dosar, că am fost instigat, incitat şi provocat să fac asemenea lucruri. Nu mi-a trecut prin cap nicio secundă că se pot întâmpla asemnea lucruri. V-am spus, am fost instigat, a venit pur şi simplu la mine în cameră, şi-a dat hainele jos, a tras de mine, m-a aruncat pe pat şi a spus "haide, ştiu că şi tu vrei acelaşi lucru". Eu am refuzat-o, ea a început să mă tragă şi s-a întâmplat acel lucru. Faptul s-a consumat. Regret, o spun în faţa tuturor şi repet că ceea ce s-a întâmplat, din punct de vedere moral, a fost o greşeală."

După şedinţă, pe hol, profesorul prinde curaj. "A intrat în camera mea în rochie de mătase, cu breteaua căzută pe umăr. A fost fericită după seara aceea, dar nu ştiu ce a fost în mintea ei".

După aproximativ două ore, judecătorii admit recursul procurorilor: arestat preventiv pentru următoarele 29 de zile.

Excursia de la Predeal

Povestea a început în urmă cu două săptămâni în timpul unei excursii la Predeal. Mai mulţi martori au declarat că eleva de 17 ani care l-a denunţat pe profesor a plecat singură la pensiune în mijlocul unei petreceri stropite cu mult alcool, fiind urmată la scurt timp de profesor. În loc să mearghă în camera ei., fata a nimerit "în vecini", la profesorul de sport, organizatorul excursiei.

Cei doi au recunoscut că au întreţinut relaţii sexuale de bunăvoie, până la un punct însă, când s-a ajuns la sex anal. Fata s-a simţit lezată şi a povestit tot ce s-a întâmplat părinţilor, după care l-a reclamat la poliţie. Profesorul şi-a dat demisia, a fost reţinut şi eliberat după o zi de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, dar procurorii au făcut recurs.
Citiţi şi:

  • Incognito EVZ la liceul celebrităţilor: viaţa la Jean Monnet după viol
  • Tradiţie la "Jean Monnet": Profesorii de sport organizau anual excursii. "Profa de religie era epuizată la întoarcere"
  • Profesoară de la "Jean Monnet": "Vişan le potolea pe fete cu o mică ironie". De ce-l vor dascălii înapoi la catedră
  • Elevă la "Jean Monnet": "60% din fete se dădeau la proful de sport". De ce era Octavian Vişan atât de popular