CAZ SIDERANT ÎN INSTANŢĂ. Magistratul din cazul Puiu Popoviciu spune că nu a primit noile coduri, deci nu are după ce judeca!

CAZ SIDERANT ÎN INSTANŢĂ. Magistratul din cazul Puiu Popoviciu spune că nu a primit noile coduri, deci nu are după ce judeca!

Un judecător i-a spus unui avocat în timpul procesului că nu are "după ce judeca"pentru că Ministerul Justiţiei nu i-a dat cartea cu noile coduri, intrate în vigoare pe 1 februarie.

Update În acest context, judecătorul Ion Tudoran a susţinut că nu are după ce judeca pentru că nu a primit noul Cod penal, varianta oficială, de la Ministerul Justiţiei, subliniind că nu ştie cât de corecte sunt formele apărute la diferite edituri. Următorul termen acordat de instanţă în acest dosar este 24 februarie. Dialogul judecător-avocat Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti i-a spus luni unui avocat din dosarul în care sunt judecaţi Puiu Popoviciu, Cornel Şerban şi Petru Pitcovici că nu are "după ce judeca", pentru că MJ nu le-a pus la dispoziţie magistraţilor versiunea oficială a noilor coduri penal şi de procedură penală, potrivit realitatea.net.

În timpul judecării dosarului privind fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice, în care au fost trimise în judecată 11 persoane, judecătorul Ion Tudoran a intervenit şi l-a oprit pe unul dintre avocaţi, care voia să citeze un articol dintr-unul din noile coduri în materie penală. Judecătorul l-a întrebat pe avocat ce editură a tipărit codurile din care se pregătea să citeze. Dialog incredibil

După ce avocatul i-a răspuns, judecătorul a intrat într-un dialog cu avocatul pe tema noilor coduri, referitor la faptul că Ministerul Justiţiei nu şi-ar fi îndeplinit sarcina de a pune la dispoziţie magistraţilor versiuni oficiale ale noilor coduri: Judecător: Nu am după ce judeca, pentru că ministerul trebuia să-mi dea cartea. Avocat: Domnule preşedinte... păi nu v-au dat? Judecător: Cartea trebuie să fie oficială... Nu ştiu dacă-i bună sau rea, dar trebuie să o am. Or eu nu o am. Avocat: ... păi în această situaţie să acordaţi un alt termen. Judecător: ...adică să citesc... Avocat: Nu ştiu... Judecător: Eu nu am cumpărat-o, mă aşteptam să-mi fie trimisă oficial. Am primit până la urmă, dar nu ştiu dacă editura asta e serioasă. Mă aşteptam ca Ministerul Justiţiei să facă asta... Noi suntem autoritate, ei sunt puteri... şi nici măcar asta nu au făcut. Avocat: ... să acordaţi termen până vi se distribuie oficial noul cod. Judecător: Dumneavoastră citiţi dintr-o carte pe care aţi cumpărat-o. Eu nu ştiu de la ce edituri citiţi dumneavoastră... Eu aşa aş fi început în locul dumneavoastră, întrebându-mă dacă am sau nu cartea, adică ca să apuc să citesc... Dumneavoastră aveţi un meci cu doamna procuror. Avocat:... da, domnule preşedinte."

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzaţiile DNA

În 21 decembrie 2012, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe Gabriel "Puiu" Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită, pe Ilie Cornel Şerban, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, şi pe Petru Daniel Pitcovici, fost şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, ambii fiind acuzaţi de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului. În acelaşi dosar sunt judecaţi Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, şi pe Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată. Ministerul Justiției are obligația să emită ediția oficială a codurilor Potrivit legii Ministerul Justiției are obligația de a emite ediția oficială a codurilor, care să servească activității magistraților. Reamintim că pentru o bună pregătire a sistemului judiciar privind intrarea în vigoare noul Cod civil, cu mult timp înainte ca noua lege să intre în vigoare, Ministerul Justiției a distribuit magistraților o ediție electronică a noii legi, precum și explicațiile din timpul simpozioanelor cu profesorii autori. Apoi a apărut și ediția oficială tipărită a Codului.