Câte zile libere au românii în 2014 și ce riscă angajatorii care nu le respectă

Câte zile libere au românii în 2014 și ce riscă angajatorii care nu le respectă

În acest an, în România, angajaţii beneficiază de 12 zile libere legale, însă trei dintre acestea se suprapun cu zilele de weekend, motiv pentru care salariaţii se vor bucura efectiv doar de 9 zile de vacanţă.

În regiune, doar Polonia şi Ucraina compensează zilele libere care coincid cu cele de weekend cu o altă zi, de altfel, ucrainienii fiind în top cu 18 zile libere acordate în 2014.

Cu 12 zile libere acordate în 2014, România ocupă penultima poziţie în topul statelor din regiune cu cele mai multe zile libere din acest an, pe ultimul loc fiind situată Ungaria, unde angajaţii beneficiază doar de 11 zile libere în acest an. La polul opus, pe prima poziţie se situează Ucraina, care acordă 18 zile libere, urmată de Slovacia, cu 15 zile libere.

"La nivel regional, este des întâlnită practica de a nu compensa zilele libere legale care se suprapun cu cele de weekend cu alte zile din timpul săptămânii, în acestă situaţie fiind nu doar România, ci şi Ungaria, Cehia şi Slovacia. În regiune, doar Ucraina compensează integral aceste zile, în timp ce Polonia acordă compensaţii doar pentru zilele libere care se suprapun cu cele de sâmbătă", a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, există situaţia în care angajaţii prestează munca în timpul zilelor de sărbătoare legale suprapuse cu cele de weekend. Această situaţie este cel mai des întâlnită în companiile care au inclus ca obiect de activitate producţia de energie, la personalul ce desfăşoară activitate în entităţi ca hidrocentrale/termocentrale, domeniul serviciilor medicale, operatorii de transport feroviar, aviaţie ş.a.; respectiv în oricare dintre companiile ce implică procese de producţie sau activităţi care nu pot fi oprite în timpul weekend-urilor datorită naturii acestora.

Orice companie care solicită angajaţilor să se prezinte la muncă într-o zi de sărbătoare legală ce se suprapune cu una de weekend, este obligată prin prevederile Codului Muncii, să acorde angajaţilor care desfăşoară activitate în perioada respectivă, zile libere compensatorii în următoarele 30 de zile (proporţional cu timpul lucrat) sau un spor la salariu nu mai mic de 100% pentru respectivele ore lucrate.

În ceea ce priveşte riscurile neacordării zilelor libere legale, angajatorii care nu respectă legea, riscă conform Codului Muncii, amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei.