Evenimentul Zilei > Actualitate > Câte două firme pe zi se mută din România în Bulgaria
Câte două firme pe zi se mută din România în Bulgaria

Câte două firme pe zi se mută din România în Bulgaria

În jur de 2.500 de companii din România şi-au mutat sediile în Bulgaria. Procesul continuă: câte două firme româneşti pe zi se înregistrează numai în Ruse, arată o analiză publicată de Reuters.

Mii de firme din România decis să părăsească mediul autohton şi să se relocheze în ţara vecină din cauza măsurilor de austeritate adoptate de guvern pentru a respecta acordul de împrumut încheiat anul trecut cu instituţiile financiare internaţionale.
Peste acestea se suprapun condiţiile fiscale mai avantajoase pe care le oferă Bulgaria: impozit pe profit de 10%, faţă de 16%, în România, şi un nivel mai scăzut al TVA, acum, după ce România a decis să majoreze această taxă de la 1 iulie de la 19% la 24%.
În plus, capitalul social necesar pentru înfiinţarea unei firme este de numai 2 leva în Bulgaria (1,39 dolari), comparativ cu nivelul anterior de 5.000 leva şi cu 200 lei (63 dolari) în România.

De ce pleacă oamenii de afaceri

„Legislaţia din România se modifică de pe o zi pe alta. În aceste condiţii, ce garanţii, ce siguranţă pot avea dacă îmi deschid o firmă aici?”, declară Bogdan Popescu, un întreprinzător de 23 de ani din Bucureşti, care vrea să îşi deschidă o televiziune online. „Astfel, mâine mă pot trezi cu un impozit pe venit de 40%, faţă de 16% cât este în prezent”, spune tânărul, care intenţionează să stabilească sediul firmei în Bulgaria.
„Actuala legislaţie fiscală nu este un stimulent”, conchide el.
În prezent, un singur pod le uneşte pe cele două ţări, România şi Bulgaria. Chiar dacă îşi mută sediul peste Dunăre, firmele continuă să-şi desfăşoare activităţile în România.