Potrivit informaţiilor furnizate de executivul de la Madrid, noile măsuri de ajustare a cheltuielilor, între care majorarea TVA este cea mai relevantă, atât prin prisma încasărilor urmărite, cât şi a impactului asupra economiei, vor duce, aplicate fiind până în 2015, economii la bugetul de stat în valoare totală de 65 de miliarde de euro, scrie Agerpres.

TVA majorată va duce, de la 1 septembrie, când va fi aplicată, şi până la sfârşitul anului, la încasări de 2,3 miliarde de euro, urmând ca restul banilor să fie strânşi la buget în următorii doi ani.

O altă noutate în privinţa majorării TVA este că guvernanţii au decis aplicarea valorii maxime, de 21%, asupra unor produse şi servicii anterior taxate cu 8%. Astfel, bilete la cinema sau teatru, concerte, serviciile de curăţenie în locurile publice, cele funerare sau evenimentele sportive, anterior taxate cu 8%, vor fi impozitate de la 1 septembrie cu 21%, potrivit deciziei executivului spaniol.

De asemenea, bilete la muzee, permisele în biblioteci şi intrările la expoziţii vor fi impozitate cu 10%; până acum, aceste servicii nu erau taxate.

Restul încasărilor plănuite de guvern pentru următorii ani privesc cele 13,7 miliarde de euro ce ar urma să fie economisite în total, în următorii doi ani şi jumătate, în urma scăderii indemnizaţiei de şomaj de la 60% la 50% din salariul de bază, după cele şase luni de la perceperea ajutorului complet (70% din salariul de bază) şi până la sfârşitul perioadei maxime, de doi ani.

Ţara va primi de la UE cele 100 de miliarde de euro

Fondul de salvare al Uniunii Europene pregăteşte un pachet de 100 de miliarde de euro pentru a sprijini băncile spaniole, conform unor informaţii apărute sâmbătă în săptămânalul german Der Spiegel.

Conform unui plan confidenţial conceput de înalţi oficiali ai Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF), Spania ar urma să primească o tranşă iniţială de 30 de miliarde de euro la sfârşitul lunii iulie.

Din această sumă, circa 20 de miliarde ar fi folosite pentru a acoperi nevoile financiare pe termen scurt ale băncilor spaniole, în timp ce alte 10 miliarde ar ajunge într-un fond de rezervă pe termen mai lung pentru situaţii de urgenţă.

Alte tranşe în valoare totală de 45 de miliarde de euro ar urma să fie livrate în noiembrie şi decembrie acest an şi în iunie 2013. Conform Der Spiegel, o altă sumă de până la 25 de miliarde de euro ar urma să fie disponibilă pentru a crea o aşa-numită "bad bank" care ar cumpăra obligaţiuni dificil de vândut.