Din anul 2005, statul român este obligat de legislaţia europeană să recicleze un anumit procent din cantităţile de deşeuri provenite din ambalaje.
Potrivit Administraţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în 2007, cantitatea totală de ambalaje introdusă pe piaţă a fost de peste 1.250.000 de tone, din care au fost reciclate aproape 400.000 de tone (aproximativ 30% - obiectivul global care trebuia atins era de 28%).
Ţintele fixate prin lege pentru fiecare tip de ambalaj în parte au fost atinse, cu excepţia sticlei, unde, deşi trebuia reciclat 22% din cantitatea de sticlă pusă pe piaţă, nu s-a ajuns decât la 16%.
Tipul de material
Cât s-a reciclat (%) Ţinta ce trebuia atinsă(%) Hârtie şi carton 61 15 Plastic 15 10 Sticlă 16 22 Metale 55 15 Lemn 8 5Sursa: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului "Poluatorul plăteşte" Der Grune Punkt (The Green Dot) este un program european ce urmăreşte reciclarea ambalejelor bunurilor de consum introduse pe piaţă de către agenţii economici. Sistemul a fost introdus pentru prima oară în Germania, în 1991, iar de atunci s-a creat o reţea în numeroase state din Europa.
Ideea care stă la baza sistemului este aceea că "poluatorul plăteşte". Legislaţia europeană obligă toate companiile ce introduc pe piaţă produse cu ambalaje (fie din import, fie din producţie proprie), să le recupereze şi să le recicleze. Însă deoarece această activitate este dificil de desfăşurat de către agentul economic, ea este externalizată către anumite companii înfiinţate în acest scop. Ele preiau astfel de la "poluator", în schimbul unei sume de bani, responsabilitatea recuperării şi a reciclării.
Der Grune Punkt este folosit în prezent de peste 130.000 de companii. Taxele variază de la ţară la ţară, dar şi în funcţie de materialul ambalajului (de exemplu, plasticul şi sticla sunt mai scumpe decât hârtia, metalul şi lemnul).
Der Grune Punkt în România
În România, EcoRomAmbalaje este una dintre organizaţiile de acest fel care preia, prin contract, în schimbul unor sume de bani ce rămân constante pe durata unui an, responsabilitatea de la agenţii economici şi implementează la noi în ţară sistemul Der Grune Punkt, explică Lorita Constantinescu, Director de Relaţii Publice şi Comunicare la EcoRomAmbalaje.
La rândul său, EcoRomAmbalaje încheie o serie de contracte cu companiile de management al deşeurilor, acestea ridicând deşeurile de ambalaje de la supermarketuri sau direct de la populaţie. EcoRomAmbalaje le pune la dispoziţie containere, saci şi transmite datele privind cantităţile reciclate către Ministerul Mediului.
Sistemul îi încurajează pe producători să folosească din ce în ce mai puţine ambalaje deoarece, în acest mod, ei vor polua mai puţin şi, drept urmare, vor plăti sume mai mici de bani.