Un român are venituri lunare, în medie, de 806 lei şi cheltuieşte 705 lei pe lună, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an. Din veniturile totale, 691 lei sunt în bani, iar restul de 115 lei sunt venituri în natură. La nivel de familii, veniturile lunare medii se cifrează la 2.337 lei, din care 2.005 lei venituri în bani, iar 332 lei în natură.
La nivel de familii, veniturile lunare medii se cifrează la 2.337 lei, din care 2.005 lei venituri în bani, iar 332 lei în natură.
Salariile, cea mai importantă sursă de venit
Salariile şi celelalte venituri asociate lor reprezintă cea mai importantă sursă de venituri, 50,7% din veniturile totale. Un sfert din sumele care intră în bugetul familiei provin din prestaţii sociale, 3,3% din agricultură, iar 2,9% din activităţi neagricole independente. Veniturile din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei contribuie cu doar 1,8% la suma totală.
Veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 36% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 12,7% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. În oraşe, veniturile gospodăriilor provin în proporţie de 62,4% din salarii şi de 23,9% din prestaţii sociale. Veniturile în natură reprezintă 7,6% din total.
În mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor rămâne producţia agricolă, care asigură o treime din totalul veniturilor. Mai mult, aproape un sfert din totalul veniturilor reprezintă consumul de produse agroalimentare din resurse proprii. Veniturile băneşti din agricultură asigură numai 8,5% din veniturile gospodăriilor de la sate.
Pe ce se duc banii
Cheltuielile totale ale românilor reprezintă 87,5% din veniturile totale, arată datele INS. Ceva mai puţin de trei sferturi din cheltuielile totale merg pe consumul de mâncare, de bunuri nealimentare şi servicii.
Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice deţin, în medie, 41,4% din consumul gospodăriilor. Totodată, 19,3% din cheltuielile de consum merg pentru locuinţă: apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea casei.
Banii plătiţi statului sub formă de impozite, taxe, contribuţii şi cotizaţii reprezintă 16,3% din cheltuieli. Pentru nevoile legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.) românii pun la bătaie 6,7% din cheltuielile totale.
Cheltuielile pentru investiţii, pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, pentru achiziţia de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei sau cumpărarea de acţiuni au o pondere mică, de numai 1,8%, arată datele pentru trimestrul al doilea din 2010.