Cât îţi solicită băncile să te scutească de timp pierdut

Cât îţi solicită băncile să te scutească de timp pierdut

Majoritatea instituţiilor de finanţare vă oferă posibilitatea achitării facturilor la diverse servicii sau utilităţi fără să vă deplasaţi la o sucursală. Serviciul internet banking nu este însă gratuit.

Majoritatea băncilor oferă posibilitatea clienţilor de a-şi plăti toate facturile prin intermediul serviciilor on-line pe care acestea le oferă. Punctul lor forte este că te scutesc de foarte mult timp pierdut şi, nu de puţine ori, şi de nervi consumaţi în faţa unui ghişeu la o coadă interminabilă.

Dar confortul respectiv costă în funcţie de bancă şi de sumele pe care fiecare le plăteşte lunar companiilor de utilităţi sau către alte instituţii de creditare.

În primul rând, dacă sunteţi hotarâţi să apelaţi la aceste servicii oferite de bănci asiguraţi-vă că ofiţerii consultanţi vă oferă toate informaţiile legate de costuri şi comisioane, înainte să vă întindă contractul. Nu vă lăsaţi influenţaţi de cifrele pe care vi le aruncă în faţă când întrebaţi despre comisioane.

În general, răspunsul este standard: „Cu 30%-50% mai mici decât la ghişeul băncii”. Spre exemplu, pentru a beneficia de internet banking trebuie mai întâi să plăteşti o taxă de 50 de lei, drept garanţie per dispozitiv de acces şi autorizare în aplicaţia respectivă. Diferenţa dintre plata la ghişeu şi cea on-line e de 30%, adică fiecare operaţiune prin internet costă cam 4 lei.

Vă şi înmulţesc banii

La ING Bank, pentru internet banking, dacă nu aveţi card emiterea lui vă costă 14 lei, plus alţi 28 de lei anual pentru administrare. Deschiderea contului vă mai ia 20 de lei şi încă vreo 2 lei/lună pentru administrare cont. Pentru fiecare operaţiune veţi plăti, prin serviciul Home Bank, 2,51 lei. ING vă oferă, pe lângă aceste costuri, şi o dobândă de 7% pe an pentru banii pe care-i aveţi în cont, care se actualizează la zi şi se depun la final de lună.

Şi la Raiffeisen Bank primiţi 5% pentru banii pe care-i aveţi în cont. Aici, operaţiunile se taxează cu 1,5 până la 3,1 lei pe operaţiune. Şi, după spusele reprezentanţilor băncii, reducerea faţă de plata la ghişeul băncii este de 50%.

UniCredit Ţiriac Bank vă percepe pentru fiecare operaţiune peste 2,5 lei pentru sume transferate până în 500 de lei, iar pentru cele până în 10.000 lei - 3,5 lei. Înainte de deschiderea contului veţi plăti 12 euro pentru Digipass. Abonament de 1 leu pe lună

Banca Transilvania, ca şi alte bănci, nu vă percepe comision de administrare a contului, dar vă cere, pentru deschiderea lui, 3 lei. Reprezentanţii BT se laudă cu doar o diferenţă de 10% între costurile de pe net şi cele de la ghişeu.

BT percepe pentru plăţi interbancare până la 5,3 lei pentru fiecare operaţiune, iar pentru cele intrabancare până la 3,5 lei, prin intermediul serviciului Internet banking BT 24. Abonamentul pentru internet banking la BT costă 1 leu pe lună.

Orice client persoană fizică care are un cont curent în lei deschis la RBS poate solicita iBanking. Pentru activarea iBanking se percepe o taxă de 50 de lei, plătibilă o singură dată, la achiziţionarea serviciului.

Nu se percep alte comisioane de administrare, iar tarifele percepute pentru operaţiunile derulate sunt considerabil mai mici decât cele aplicabile pentru acelaşi gen de operaţiuni efectuate la sediile RBS (exemplu: 0 lei între conturile RBS, 0 lei+comision SENT pentru plăţile în lei pe teritoriul ţării). Cea mai mare diferenţă

Prin Click 24 Banking BCR, operaţiunile vă vor costa maximum 2,5 lei/aplicaţie, pentru cele interbancare. Pentru administarea lunară a contului vi se percep 2,5 lei. Deschiderea lui este gratuită. Taxele percepute online sunt cu 75% mai mici decât cele de la ghişeu.

La Alpha Bank mai toate costurile de deschidere şi administrare sunt zero, în schimb pentru plăţi din cont propriu vi se percep 4 lei plus pentru plăţi mai mici de 1.000 de lei şi 5,2 lei pentru cele peste suma de mai sus. Diferenţa dintre aceste taxe şi cele de la ghişeu este de 35%.

„Comisioanele sunt în general cu 30%-50% mai mici decât la ghişeul băncii.”, OFICIAL BANCĂ

Ne puteți urmări și pe Google News