Cât din piaţă ar câştiga ruşii cu benzinăriile Rompetrol

Cât din piaţă ar câştiga ruşii cu benzinăriile Rompetrol

Dacă Gazprom ar reuşi să negocieze achiziţia lanţului de benzinării Rompetrol de la compania kazahă KazMunaiGaz, ruşii ar ajunge să deţină 42% din piaţa comerţului cu amănuntul al carburanţilor.

Rompetrol este al doilea mare jucător, deţinând 25% din piaţă, cu 450 de benzinării, situat după OMV Petrom, care are 550 de benzinării, reprezentând 30% din piaţă. A treia în top este compania rusă LukOil, care are 17% din piaţă, adică 310 benzinării.

Saduokhas Meraliyev, CEO Rompetrol Group, a declarat, ieri, că Gazprom vrea să cumpere reţeaua de benzinării Rompetrol din România. Oficialul a subliniat însă că nu ar fi logic pentru un grup care are rafinărie să-şi vândă reţeaua de distribuţie. Ruşii au făcut oferta de cumpărare acum două luni, prin compania de petrol şi gaze din Serbia, Nafta Industrija Srbije (NIS).

150 de noi benzinării Rompetrol în franciză

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii Rompetrol estimează valoarea reţelei de circa 800 de puncte de distribuţie, la peste 500 de milioane de euro.

Oficialii Rompetrol au anunţat că intenţionează să deschidă în România, în următorii patru ani, 150 de benzinării în franciză.

De asemenea, vor fi deschise zece benzinării proprii, primele două urmând să fie inaugurate în Bucureşti, a mai declarat Saduokhas Meralyiev. Potrivit acestuia, odată cu deschiderea acestor benzinării vor fi create 1.000 de locuri de muncă. Oficialii grupului au anunţat şi construirea unei noi termocentrale la Năvodari, de 75 MW. Potrivit acestora, dupa creşterea capacitătii de procesare, nevoia de energie a rafinăriei Petromidia va creşte de la 75MW la 85MW. Restul, de circa 10 MW, va fi luat din sistemul public, care va fi păstrat şi ca sistem de rezervă în cazul în care centrala ar avea o problemă.