Evenimentul Zilei > Monden > Castorul, singurul „inginer” dintre toate animalele lumii.
Castorul, singurul „inginer” dintre toate animalele lumii.

Castorul, singurul „inginer” dintre toate animalele lumii.

Castorul este cel mai mare rozător din Eurasia şi America de Nord. Poveste acestui animal seminocturn este fantastic, în jurul lui existând numeroase legende.

Există două specii de castor – Castorul euroasiatic (Castor fiber), din care face parte şi brebul românesc, şi Castorul nord-american, ambele aparţinând familiei Castoridae.

Castorul european (Castor fiber) sau brebul cum mai este denumit în țara noastră este un rozător semiacvatic care, altădată, trăia în preajma râurilor din toate zonele ţării noastre.

La începutul secolului al XIX-lea, castorul european (Castor fiber), a disparut aproape complet nu doar din țara noastră, ci de pe tot continental.

Motivul a fost decimarea masivă, castorii fiind vânați în principal pentru blana, secrețiile din glandele sale, folosite ca medicament și în industria parfumurilor, dar si pentru carnea lor.

Castoreum este o secreție produsă de o glandă care se deschide în cloacă, în apropierea anusului.

Această secreție uleioasă era folosită în timpuri străvechi pentru tratarea rănilor, a epilepsiei, febrei, durerilor de cap etc. În zilele noastre castoreum este folosită în parfumerie, alături de mosc şi ambra cenuşie.

Brebul românesc era considerat în vechea civilizaţie geto-dacă un animal totemic – protector al populaţiei şi venerat ca atare.

Lung de aproape 90 de centimetri, cu o greutate care poate ajunge până la 25 de kilograme, brebul are blana mătăsoasă, brun-rosiatică (de unde şi denumirea), membrele scurte, coada lată şi solzoasă, incisivi puternici. Femelele sunt uneori mai mari decât masculii.

Castorul este un veritabil „inginer” constructor şi peisagist, având caracteristici unice în lumea animală. El este singurul animal care știe cum să construiască diguri formând mlaștini în care-și are habitatul.

Se hrăneşte cu rădăcini, plante acvatice, papură, trestie și scoarţă de copaci.

O caracteristică a acestui animal este faptul că odată formată, familia de castor dăinuiește toată viața. Fac 2-4 pui pe an, perioada de împerechere fiind ianuarie-februarie, cu o gestaţie de aproximativ 100 de zile. Puii rămân alături de părinţi până în jurul vârstei de doi ani. Un castor poate trăi 15-20 de ani, în captivitate chiar mai mult.

După aproximativ 200 de ani, castorul a venit înapoi în România, familii de castor fiind observate în Delta Dunării. În prezent este specie protejată.