Evenimentul Zilei > Social > Case noi, construite de voluntari, pentru opt familii nevoiașe, din Cumpăna
Case noi, construite de voluntari, pentru opt familii nevoiașe, din Cumpăna

Case noi, construite de voluntari, pentru opt familii nevoiașe, din Cumpăna

Opt familii sărace din Cumpăna, județul Constanța, se mută în case noi, construite în numai cinci zile de voluntarii Habitat for Humanity România, în colaborare cu primăria comunei. Cele opt case au fost ridicate în numai cinci zile cu ajutorul a sute de voluntari în baza unui parteneriat cu unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcție din Europa.

Lucrările pe șantierul din Cumpăna au fost deschise, luni, pe 1 octombrie, urmând să fie finalizate vineri, timp în care zilnic, 250 de voluntari muncesc în cadrul acestui proiect anual de construcție accelerată, “Big Build”. Sutele de voluntari, între care și campioana olimpică la maraton Constantina Diță, au lucrat neîntrerupt pentru finalizarea caselor.

Șantierul Habitat for Humanity din Cumpăna găzduiește, de fapt, voluntari din toate colțurile țării dar și din SUA, Germania și Olanda, veniți la Cumpăna să dea o mână de ajutor celor opt familii din comunitate. Alături de voluntari munceșc și angajații primăriei Cumpăna împreună cu primărița Mariana Gâju.  

În prezent, familiile care se vor muta în casele construite la Big Built locuiesc în condiții precare, în case supraaglomerate sau construite din materiale improprii, unele dintre ele în nevoie de reparații urgente, altele cu bucătăria sau cu toaleta în curte. Cele opt familii lucrează și au venituri stabile, însă mult prea reduse pentru a-și permite o chirie decentă sau un credit imobiliar. Ele lucrează cot la cot cu voluntarii pentru finalizarea construcțiilor. Asemenea proiecte se mai desfășoară și în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Macedonia, Marea Britanie și Slovacia.