CASA: Imprimeurile, soluţii ieftine de personalizare a casei

CASA: Imprimeurile, soluţii ieftine de personalizare a casei

ACCESORII DE CRIZĂ. Sunt la modă formele geometrice la fel de mult ca şi cele florale Art Nouveau, dar specialiştii nu recomandă mai mult de două motive în aceeaşi încăpere.

Accesoriile textile cu imprimeuri sunt modul perfect de personalizare a unei încăperi. Dar, mai ales, e cea mai ieftină soluţie posibilă, aşa că puteţi apela cu încredere la ele de fiecare dată când doriţi o schimbare.

Atenţie, însă, nu încărcaţi excesiv încăperea. „Sunt de ajuns două elemente care să prezinte aceleaşi imprimeuri sau unele care să se potrivească. Foarte important este să se păstreze un echilibru între forme şi culori. Astfel, nu este recomandat ca un obiect cu imprimeuri să nu se asorteze cu nimic, dar nici o încăpere foarte încărcată nu este indicată”, afirmă designerul Diana Elena Borundel.   Geometrie sau flori?

Perdeaua, draperia, cuvertura, husa canapelei sau a fotoliilor, pernuţele şi, nu în ultimul rând, tapetul şi covorul fac parte din lumea textilă care ne înconjoară zi de zi. De culorile şi imprimeurile lor depinde, în mare măsură, chiar starea noastră de spirit.

Formele geometrice, preferatele tinerilor care iubesc stilul minimalist, sunt de câţiva ani şi preferatele producătorilor de accesorii textile. În ultimele două sezoane însă, au reieşit „la lumină” imprimeurile Art Nouveau, cu bine-cunoscutele lor flori stilizate. Sunt mai greu de combinat şi se adresează celor mai „artişti” din fire.   După ce aţi ales genul de imprimeu care vi se potriveşte cel mai bine, rămâne de stabilit unde anume va fi el folosit.

Textilele se pretează foarte bine pentru confecţionarea perdelelor, draperiilor, lenjeriilor şi cuverturilor de pat sau a huselor de mobilă. Este foarte important de ştiut că între acestea din urmă şi covor sau tapet trebuie să existe din start o legătură strânsă: culoarea. Astfel, dacă mocheta este maro, imprimeul folosit poate fi în nuanţe mai închise sau mai deschise ale acestei culori. „Nu recomand încărcarea camerelor cu mul tă cromatică şi multe imprimeuri. Ideal ar fi ca imprimeurile să fie în aceeaşi tentă şi cu aceleaşi motive”, spune Borundel.

Un alt truc folosit de designeri este repetarea culorilor. De exemplu, dacă husa canapelei are motive florale, ele vor fi folosite şi la husa pernuţei de pe fotoliu. Dacă am folosi acelaşi imprimeu şi pe canapea şi pe fotolii, am putea crea o atmosferă obositoare. Motive texturate

Foarte discrete sunt materialele textile în care apar diverse motive diferenţiate doar prin textură, nu şi prin culoare. „La modă sunt perdelele din organza, care sunt foarte uşor de întreţinut. Acestea pot avea o singură culoare sau o combinaţie «în ape» de două culori, şi se asortează foarte bine cu draperii din mătase naturală. Draperiile conţin imprimeuri în relief, motive care se repetă pe o anumită suprafaţă în forme ovale sau în spirală”, spune Diana Borundel.

Ideal ar fi ca husa fotoliului sau a canapelei să se potrivească cu tapetul sau covorul, în timp ce vazele sau alte obiecte decorative mai mari pot fi asortate cu draperiile. EXCENTRIC Covoare roz din piele de crocodil „Anul 2009 nu prea mai impune limite în design. Ceea ce e foarte frumos şi benefic pentru unii, pentru alţii poate devini un calvar”, spune designerul Alina Mosiu.

Un paroxism al creaţiei este, după părerea ei, un covor cu diametrul de doi metri, textura crocodil, culoare roz-ciclamen şi amprentări de argintiu antichizat. „O apariţie de ultimă oră sunt covoarele din piele. Pe textura normală se vine apoi cu imprimeuri exotice, de piele de crocodil sau şarpe, cu o cromatică fantastică. Texturarea joacă un rol important în amenajări, mai ales pentru designerii italieni”, mai afirmă Alina Mosiu.

Ne puteți urmări și pe Google News