CARTIANU: In marile haznale ale fotbalului

CARTIANU: In marile haznale ale fotbalului

Asaltati din toate partile de suvoaie de dejectii - se ocupa de asta, cu brio, destui politicieni si gazetari cu ADN de gainari -, ne agatam, cu speranta si disperare, de acele repere valorice si morale care dau echilibru societatii in care traim.

Ne amagim cu gandul ca oamenii de mare calitate nu pot fi atinsi de suvoiul acela pestilential.

Ce iluzie crunta! Iata ca, la opt ani de la moartea marelui gazetar si om care a fost Ioan Chirila, s-a gasit cineva care sa-i deranjeze somnul ceresc cu o insinuare otravita. „A existat un mare ziarist roman care a fost foarte apropiat de mine. In momentul in care a simtit ca se naste un filon, as spune eu de arginti, a plecat si s-a dus dupa Mircea Lucescu.” Afirmatia - lasa, oribila, descalificanta - ii apartine lui Cornel Dinu si are doua tinte: Mircea Lucescu si Ioan Chirila. Adica doua mari valori profesionale si umane. Cel mai bun antrenor de fotbal si cel mai mare gazetar sportiv pe care i-a avut Romania. Iar valorile se simt bine in preajma valorilor. Si atunci, nu e natural ca maestrul Chirila sa se fi simtit mai aproape de Lucescu decat de Dinu? Stiti cum se spune: fiecare dintre noi e media celor mai apropiati sapte oameni cu care isi imparte existenta.

Ca unul care am avut privilegiul de a-l cunoaste indeaproape pe Ioan Chirila in ultimii sai ani, m-a mahnit teribil insinuarea parsiva a lui Cornel Dinu. Mai ales ca nu vine din partea unui grobian precum Gigi Becali. Dinu e un om citit, dar - din pacate - arata, din cand in cand, ca e macinat de invidie si complexe.

In cazul de fata, invidia fata de fostul sau coleg Lucescu, care a reusit un traseu evident superior in viata. Si complexul de a nu fi fost el favoritul din iarba al celui mai de seama dintre cronicari: Ioan Chirila.

Una dintre cartile minunate ale lui nea Vanea - cea care descrie epopeea calificarii la Euro 1984 a nationalei conduse de Mircea Lucescu - se numeste „Pe marile bulevarde ale fotbalului”. Dupa trei decenii, Cornel Dinu a scris, fara talent, volumul 2: „In marile haznale ale fotbalului”.

Ne puteți urmări și pe Google News