Din cele sase meciuri disputate in preliminariile Euro 2008, unul singur a fost un pic zbarcit: cel cu Bulgaria, la Constanta. Chiar si cu acea sincopa, nationala noastra de albinute harnice si disciplinate, aflate sub comanda reginei-matca Mutu, ne-a convins ca a devenit un stup performant, capabil sa dea miere de cea mai buna calitate.

In anii ‘90 ne mandream cu echipa nationala si ne era rusine cu echipele de club. Primii ani din noul mileniu ne-au gasit cu pantalonii in vine: la cluburi am perseverat in mediocritate, iar nationala s-a prabusit si ea – trei calificari ratate, una dupa alta. Timp de cateva sezoane n-am mai contat pe niciun front.

De vreo trei ani incoace insa, soarele a inceput sa lumineze si prin stupina noastra. Tonul l-au dat Steaua, Rapid, Dinamo si chiar CFR Cluj. Am aflat, din nou, ca putem sa batem echipe spaniole, italiene, germane, engleze sau franceze. Dar ne lipsea ceva: nationala!
Ei bine, se pare ca am regasit-o, grupata in jurul axei Mutu – Chivu, o „osie” forjata in

Il Calcio. Mutu radiaza forta, Chivu e convingator ca un ministru de externe. Amandoi sunt manati de ambitie. Vor sa se scuture, urgent, de eticheta de „generatie ratata”. Tandemul Mutu – Chivu aduce tot mai mult cu Hagi – Gica Popescu. In 1994, anul marii lor aventuri mondiale (s-au oprit la un milimetru de semifinalele World Cup ‘94), Hagi avea 29 de ani, iar „Baciul” – aproape 27.

Anul viitor, cand Romania ar trebui sa revina printre fortele Europei, Mutu va avea 29 de ani, iar Chivu – aproape 28. In concluzie? Haideti sa mai batem o data Slovenia, pentru ca ne asteapta Elvetia/Austria 2008! Baietii nostri s-au copt si nu mai au pofta sa vada turnee finale la televizor. Timpul nu mai are rabdare!