Cartea saptamanii: Muzeele lumii, la "rasfoit"

Cartea saptamanii: Muzeele lumii, la "rasfoit"

Din Belgia in Taiwan, traversand cinci continente, cartea "100 cele mai frumoase muzee ale lumii", de la Editura All, te introduce in colectiile faimoase de pe Glob.

In lipsa turismului artistic „pe bune”, albumul aparut la Editura All te poate introduce teoretic in cele mai interesante spatii muzeale din lume. Pe langa istoriile muzeelor, volumul iti traseaza si un posibil traseu artistic, prin informatii cat se poate de practice: transport public, adresa de internet, program de vizitare.

Majoritatea celor „100 cele mai frumoase muzee ale lumii” au fost selectate pe baza colectiilor pe care le detin, iar altele, pentru ineditul lor. Exemple ar fi Centrul Pompidou din Paris, capitala mondiala  a avangardei si opera de arta in sine, Guggenheim din New York, si Bilbao, Muzeul din Figueres, dedicat lui Salvador Dali, sau cel din Oslo, inchinat „fricii de viata”, al lui Edvard Munch. Nu putea lipsi din traseu „muzeul muzeelor”, Luvrul, sau varianta sa ruseasca - Ermitajul din Sankt Petersburg.

Trecand de Europa si America, ce-si rezerva trei sferturi din album, traseul artistic continua cu arta incasa din Peru, cea egipteana din Cairo, comorile persilor din Iran sau Orasul Interzis din Beijing.

Pentru fiecare muzeu sunt rezervate doua pagini de album, cu imagini de foarte buna calitate, reprezentand cele mai importante lucrari din fiecare colectie.

Muzeul de Arta Moderna - MoMA - din San Francisco, de exemplu, este ilustrat prin sculptura in portelan a lui Jeff Koons, „Michael Jackson si Bubbles”, o mostra de autoironie americana. Inedit este si faptul ca parterul colectiei MoMA a fost finantat de Levi’s, celebra marca de jeans.

Ne puteți urmări și pe Google News