Fundaţia Culturală “Delta” continuă şi în acest an seria de colecte naţionale de carte, cu un proiect special, destinat Basarabiei. Astfel, astăzi, la ora 18.00, hotelul J W Mariott Bucharest Grand Hotel (Constanţa Ballroom) va găzdui a treia acţiune de colectă de carte, care se bucură de sprijinul Academiei Române.
Evenimentul va fi precedat de o conferinţă de presă, în cadrul căreia reprezentanţii Fundaţiei Culturale şi ai partenerilor săi (Uniunea Studenţilor din România, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Liga Studenţilor Români din Străinătate, Liga Studenţilor Basarabeni din România şi Clubul de copii şi tineret al Rotary Club- Rotaract ) vor răspunde întrebărilor jurnaliştilor.
În ultimii patru ani, proiectul “Carte pentru Basarabia” a făcut posibilă expedierea către raioanele de dincolo de Prut a circa 4 milioane de cărţi- inventariate, manipulate, ambalate şi transportate prin efortul a câtorva mii de voluntari. Uriaşa nevoie de carte românească a Chişinăului a necesitat o pregătire pe măsură, iar acest efort, iată, continuă şi în 2012.
“Vara trecută am fost în oraşul Bălţi cu un transport de cărţi, mare parte dintre ele fiind donate în cadrul acţiunii din primăvara trecută. Atunci am văzut personal câtă nevoie de cărţi este acolo, începând cu poveştile, corect scrise în limba română, până la cărţile dedicate învăţământului universitar”, a declarat preşedintele Fundaţiei “Delta”, Corneliu Vişoianu, care a adăugat sec, pentru a explicita tragismul situaţiei actuale a culturii de limbă română din Basarabia: “Unul dintre voluntarii noştri, acum cetăţean român, ne-a spus că toată clasa lui a trebuit să citească din mână în mână romanul “Neamul Şoimăreştilor”” . Organizatorii acestui proiect şi-au exprimat speranţa că vor primi sprijinul unui număr cât mai mare de donatori de carte, instituţii sau persoane fizice.