Ciclistul Carol- Eduard Novak (36 de ani) a mai adus o medalie României la Jocurile Paralimpice de la Londra. După ce a cucerit, sâmbătă, primul titlu paralimpic din istoria participărilor româneşti la aceste Jocuri, în cursa de urmărire pe velodrom, sportivul originar din Miercurea Ciuc a obţinut ieri medalia de argint, în proba de contratimp individual pe şosea.
Carol-Eduard Novak a parcurs distanţa de 24 de kilometri în 33 de minute şi 6 secunde, cu 7 secunde mai mult decât câştigătorul, cehul Jiri Jezek, pe care Novak îl învinsese în proba de urmărire. Medalia de bronz i-a revenit unui alt ciclist din Cehia, Jiri Bouska. Carol-Eduard Novak a câştigat medalia de argint la proba de contratimp individual pe şosea şi în urmă cu patru ani, la Jocurile Paralimpice de la Beijing.
Înainte de ciclism, Novak a practicat patinajul viteză. S-a reprofilat în 1996, după ce a suferit un accident rutier în urma căruia şi-a pierdut laba piciorului drept. „Nu a fost ceva întâmplător. Pentru patinaj-viteză mă antrenam folosind metode din ciclism„, a precizat recent el, într-un interviu acordat pentru EVZ.
Pentru performanţele sale, Novak ar trebui să primească 126.000 de euro. Până acum, România a obţinut o medalie de aur şi una prin rutierul ciucan. „Aurul” primeşte 35.000 de euro, iar „argintul” – 28.000 de mii de euro. Premiile ar trebui să se dubleze, conform unei promisiuni făcute de guvernanţi, dar nimic nu este sigur în acest moment.
Preşedintele Comitetului Paralimpic Român, britanica Sally Lamont, spune însă altceva: „Am fost anunţaţi că o să primim 35.000 de euro pentru un aur. Nu ştiu dacă se vor dubla premiile la fel ca la Jocurile Olimpice".
Premierul Victor Ponta susţinea pe 29 august că sportivii români care vor obţine medalii la Jocurile Paralimpice de la Londra vor fi recompensaţi exact ca medaliaţii de la Jocurile Olimpice, deşi Legea Sportului nu permite acest lucru.
CITIŢI ŞI:

  • Eduard Novak: „Sper să mai câştig o medalie de aur la Londra!”