Persoanele care au carențe mari de vitamina D au un risc mai mare cu 60% de a face diabet, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii australieni.
În cadrul studiului au fost monitorizați 5.000 de voluntari sănătoși timp de cinci ani. După cinci ani, 200 de persoane au făcut diabet. Cercetătorii au repetat analizele, iar, în final, s-a dovedit că persoanele care au carențe semnificative de vitamina D au un risc cu 60% mai mare de a suferi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care se încadrează în limita recomandată de medici. În spatele lipsei de vitamina D se pot afla factori precum obezitatea sau sedentarismul, principalele cauze ale diabetului de tip II, mai spun cercetătorii. Studiile anterioare au demonstrat că vitamina D menține nivelul zahărului din sânge la un nivel normal și reglează producția de insulină. Principala cauză a diabetului de tip II, cea mai comună formă de diabet, este incapacitatea organismului de a produce suficientă insulină pentru a controla glicemia. Și despre calciu se crede că ar influența producția de insulină, dar studiul nu a putut demonstra o legătură între acest mineral și riscul de diabet. Soare, ouă, somon și lactate Vitamina D este sintetizată de organism cu ajutorul luminii solare, dar se găsește și în ouă, somon, cod și în unele lactate. Principala ei funcție este fixarea calciului în oase. Doza zilnică recomandată este de 600 de unități (UI). Vitamina D a mai fost asociată cu ameliorarea astmului, bolilor cardiovasculare, dar și a anumitor forme de cancer. Nu există însă dovezi științifice care să probeze că suplimentele de vitamina D combat aceste afecțiuni.