Pentru ca "dulcele" ce încheie masa să nu îngraşe şi să nu îmbolnăvească trebuie să fie sub formă de fructe, compoturi sau alimente cu puţine calorii.
Fructele sunt cel mai la îndemână desert sănătos, însă, în perioada caldă, nutriţionşti nu contraindică o porţie de îngheţată, dacă n-are mai mult de 100 de calorii. Mare atenţie însă la copii: cei mai mici de trei ani nu ar trebui să primească alimente sau băuturi îndulcite şi nici alte dulciuri.
Efectele exceselor: boli de inimă, diabet, obezitate
Tradiţia spune că antreul deschide pofta de mâncare, felul doi îţi oferă "grosul" caloriilor, iar desertul asigură senzaţia de saţietate. Ceva dulce după masă poate însă să aducă în corp un exces de calorii ce poate provoca în timp boli cum ar fi obezitatea, diabetul, afecţiuni cardiovasculare.
"Educarea obiceiurilor alimentare, mai ales la adulţi, e o misiune dificilă, pentru că ne naştem cu plăcerea de a mânca dulce. Sunt excepţionale cazurile în care unui om nu îi place gustul dulce", spune Corina Zugravu, medic primar igiena ali - men taţiei şi nutriţiei.
Fără dulciuri la copiii sub 3 ani
Dacă la adulţi e aproape imposibilă o educare a gustului, la copiii mici e mai uşor dacă le stabiliţi un program regulat al meselor, cu alimente sănătoase, fără dulciuri şi alte alimente îndulcite.
Medicii susţin că micuţii sub trei ani nu ar trebui să primească deloc preparate dulci sau înducite.
"Părinţii sunt tentaţi să satisfacă dorinţele copiilor de a mânca dulciuri astfel considerând că îşi manifestă dragostea, ceea ce e total greşit. Un copil trebuie protejat de tentaţiile din jur. Prin mimetism se poate deda unui consum mare de dulciuri în afara orelor de masă", spune Camelia Izsak, psihoterapeut la cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti.
Mare atenţie la excesul de ciocolată care poate să fie un excitant pentru copil: îl face iritabil, impulsiv şi agitat (inclusiv în somn). Implicaţiile unui consum permanent şi neporţionat de dulciuri poate să fie dăunător pe plan fizic şi/sau psihic.
Obezitatea juvenilă afecteză cam 30% din totalul copiilor, şi din cauzele declanşatoare 90% se referă la alimentaţie nesănătoasă.
Mâncaţi după un program strict
Conduita alimentară sănătoasă constă în respectarea orelor de masă şi a cantităţii de hrană necesară organismului, con form vârstei, sexului, tipului de activitate desfăşurată. Un comportament adecvat impune un anumit program.
"E important să existe un loc special amenajat unde să se ia masa, nu la televizor, în pat, pe stradă, în parc", spune psihologul Camelia Izsak.
Nici copiii, dar nici adulţii nu trebuie să refuze alimentele benefice (fructe, legume, proteine) în favoarea desertului, care, chiar şi aşa nu ar trebui să constea în altceva decât fructe, compoturi sau preparate cu un conţinut mic de calorii. "Părinţii sunt tentaţi să satisfacă dorinţele copiilor de a mânca dulciuri, astfel considerând că îşi manifestă dragostea, ceea ce e greşit." CAMELIA IZSAK, psihoterapeut