Aproape zece oameni care aseapta un transplant de organe mor in fiecare zi in Uniunea Europeana (UE), toate cele 27 de tari membre confruntandu-se cu o lipsa de donatori, in timp ce se inregistreaza o crestere constanta pentru operatii de transplant. In jur de 40.000 de persoane sunt pe listele de asteptare, dar 15%-30% dintre ele mor, de obicei, asteptand o inima, un ficat sau un plaman pe care sa-l primeasca prin transplant.

Potrivit studiilor Comisiei, 81% dintre cetatenii UE sustin ideea utilizarii unui astfel de card. Poblema recrutarii de donatori nu va fi insa rezolvata in totalitate prin infiintarea cardului pentru ca, de cele mai multe ori, intre dorinta de a dona si donatia propriu-zisa apar numeroase impedimente.

In 2006, 56% dintre europeni au spus ca sunt pregatiti sa-si doneze organele dupa moarte. Cifra scade insa la un nivel de 6%-42% daca se ia in considerare acordul familiei de a dona organele rudelor decedate. De aceea, Comisia Europeana subliniaza ca sansele persoanelor de a deveni donatori cresc daca subiectul este discutat in familie. In prezent, doar 41% dintre europeni spun ca au vorbit despre acest subiect cu rudele lor.