Caranfil a vrajit juriul CNC cu "Alice in tara tovarasilor"
- Adam Popescu
- 2 octombrie 2007, 03:00
Regizorul Nae Caranfil a primit cea mai mare suma la concursul de proiecte al Centrului National al Cinematografiei (CNC): 1, 92 milioane de lei, pentru filmul "Alice in tara tovarasilor".
Cineastul semneaza scenariul si regia, productia fiind asigurata de Domino Film.
Il secondeaza, pe lista celor sapte lungmetraje finantate, Stere Gulea, cu proiectul “Sunt o baba comunista” (1,6 milioane lei), un scenariu scris de Lucian Dan Teodorovici dupa cartea scriitorului Dan Lungu.
Ceilalti regizori castigatori la aceasta sectiune, a lungmetrajelor de fictiune, sunt Calin Netzer, cu “Medalia de onoare”, Adrian Istratescu-Lener, cu o adaptare dupa Mircea Eliade, “Domnisoara Christina”, Dan Pita - “Ceva bun de la viata”.
Ultimii doi “deasupra liniei” sunt Ovidiu Georgescu, care a primit bani pentru “Acvariul Domnului «U»„ si Alexa Visarion, care planuieste o biografie a lui Mihail Sebastian, in “Recviem pentru un evreu”.
Din fondurile totale de 15 milioane de lei, 8 milioane au revenit acestei sectiuni. “Am decis sa dam mai putini bani pentru mai multe filme. Proiectul lui Caranfil a primit doar 50% din suma necesara, iar restul cu cate 5% mai putin, in ordinea punctajului si in functie de suma solicitata”, a precizat Ada Rosetti, de la CNC. Din cele 209 de proiecte depuse la toate cele patru sectiuni, 31 beneficiaza de finantare.
Nota 3 pentru Sergiu Nicolaescu
Pentru prima data in ultimii ani, Sergiu Nicolaescu nu a trecut de juriu, desi a depus un scenariu numit „Poker”, notat cu 3,73. In schimb, a primit bani pentru filmul sau de debut, „Cea mai fericita fata din lume”, tanarul Radu Jude, respins in sesiunea din decembrie.
Alaturi de el vor debuta Andrei Gruzsniczki, Florin Serban si Anatol Reghintovschi, ultimul cu un scenariu de Cristian Mungiu – „Periferic”. Laureatul Palme d’Or semneaza un alt scenariu castigator la sectiunea scurtmetraj: „Baia Mare-Constanta si retur”, regizat de Constantin Popescu. Este, de altfel, singurul scenariu notat de juriu cu 10.
„Sectiunea de debut a fost mult mai puternica decat cea a consacratilor, cum le spunem noi. Am gasit mai multa indrazneala si mai mult talent in sectorul lor”,a constatat criticul Magda Mihailescu, care a jurizat alaturi de Vlad Radescu, Doru Mitran, Dan C. Mihailescu si Laurentiu Bratan.
Stelian Tanase regizeaza „Fuga din rai”
In ce priveste scurtmetrajele, din cele sase titluri finantate, doua ii apartin lui Constantin Popescu, „Fata galbena care rade” si „Baia Mare – Constanta si retur”, ultima cu un scenariu de Cristian Mungiu. Partenerul lui Mungiu la Mobra Films, Hanno Hoefer, a intrat pe lista cu „Carusel”.
Un regizor talentat respins la sectiunile trecute este documentaristul Dumitru Budrala, care a obtinut 170.000 de lei pentru „Ultimii pastori, la capatul drumului”. Scriitorul Stelian Tanase debuteaza in regie cu proiectul „Fuga din rai”, iar Andrei Ujica pregateste „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, documentarul cu cea mai mare finantare, de 550.000 lei.
Dintre cele sase proiecte calificate la sectiunea documentar-animatie, unul singur este de animatie, „Cernozaurii”, in regia lui Radu Dinulescu. Jurizarea, la aceasta categorie, a fost asigurata de regizorii Florin Iepan si Laurentiu Damian si filmologul Adina Bradeanu.
Scenarii cu emigranti
„O tema pregnanta in scenariile de la acest concurs a fost aceea a emigrantilor, mai exact ce se intampla cu familiile dezmembrate cand parintii pleaca in strainatate”, a remarcat Magda Mihailescu. Un alt membru al juriului, Vlad Radescu, regreta lipsa comediilor: „Am o frustrare, ca niste comedii care cred ca ar fi avut succes nu au avut pana la urma punctaje mai mari”.
Au ramas „sub linie” proiecte ale lui Marius Moga, Alexander Hausvater, Horatiu Malaele, Tereza Barta sau Radu Muntean. O a doua sesiune este programata pentru luna decembrie. „Speram sa putem aduna in Fondul Cinematografic la fel de multi bani ca pentru aceasta sesiune”, a spus Eugen Serbanescu, directorul CNC.