Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a dorit să comenteze, pentru EVZ, modul în care Guvernul a dat Ordonanţa de Urgenţă 93/2013, prin care a fost modificat actul normativ referitor la funcţionarea ASF.
Executivul a acţionat rapid, peste noapte, comparativ cu lunile de când sistemul judiciar aşteaptă un asemenea act pentru corelarea unor prevederi care pun procurorii în inferioritate în lupta cu infractorii. "Nu aş vrea să comentez modul în care au fost adoptate anumite ordonanţe de urgenţă. Este vorba despre un dosar penal în lucru. Procurorul va verifica în cadrul anchetei toate circumstanţele în care s-a emis această ordonanţă de urgenţă şi acesta este motivul pentru care nu doresc să fac comentarii cu privire la acest lucru".
Reamintim că, potrivit referatului privind propunerea de arestare preventivă a milionarului Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cercetările au evidenţiat că modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unei legi de către Parlamentul României (Senatul fiind camera decizională), proiectul de lege promovat anterior în acest sens având termen de avizare la data de 16 octombrie 2013 pe rolul Comisiei economică, industrii şi servicii şi al Comisiei buget-finanţe.
După acest termen, proiectul ar fi urmat să fie adoptat în scurt timp de plenul Senatului. "În condiţiile în care amendamentul privind reglementarea unei incompatibilităţi care să-l vizeze exclusiv pe învinuitul Tudor George-Daniel nu era agreat de membrii celor două comisii, s-a promovat o nouă incompatibilitate (care, de asemenea, îl viza exclusiv pe învinuitul Tudor George- Daniel), promovarea acesteia făcându-se printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, proiect care a fost introdus pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern din chiar dimineaţa zilei de 16 octombrie 2013.
Acest proiect a fost adoptat de Guvern, devenind Ordonanţa de urgenţă nr. 94/2013 din data de 16 octombrie 2013, publicată în monitorul Oficial nr. 643 din 18 octombrie 2013", se arată în referatul procurorilor DNA.

Te-ar putea interesa și: