Capitala lui Videanu, sufocata sub brad

Capitala lui Videanu, sufocata sub brad

Cei peste 100.000 de oameni care au iesit de Ziua Nationala pe strazile Bucurestiului au luat pe nepregatite autoritatile.

Lesinuri, copii rataciti, masini blocate, pietoni dezorientati, politisti si jandarmi surprinsi neputinciosi. Nu e un scenariu apocaliptic, ci tabloul care a descris Capitala Romaniei in seara de 1 Decembrie. Anuntat cu mare fast, celebrul brad al Bancii Millenium a scos din case mai multi oameni decat se asteptau organizatorii: peste 100.000 de persoane.

Specialistii in psihologie considera ca oamenii s-au calcat in picioare, sambata seara, doar pentru ca suntem un popor care nu e obisnuit cu astfel de evenimente. „Romanii nu stiu sa se comporte in asemenea situatii: intra in panica, dar vor sa se laude ca au participat direct la „marele eveniment”.

Vor sa atinga obiectul care a adunat atata lume, sa faca parte din aglomeratie”, a precizat psihoterapeutul Andreea Chitu. Mai mult, aceasta puncteaza si inconstienta parintilor, care, desi ar fi putut sa vada bradul in orice alta zi, si-au dus odraslele la inaugurare. „Copiii de trei ani nu constientizeaza ceea ce se intampla acolo. Romanii nu mai tin cont de varsta”, a adaugat specialistul.

Videanu: „ Cred ca a fost un eveniment reusit”

Ieri, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a sustinut ca organizatorii au fost luati pe nepregatite si ca nimeni nu se astepta ca la marele eve-niment sa participe atat de multi oameni. „Cand am vazut ca se agraveaza problema, am actionat si am inchis traficul.  Nu cred ca au fost cazuri in care sa fie pusa viata cuiva in pericol”, a spus primarul.

„Si eu am fost in Piata Unirii cand au fost aprinse becurile si am reusit sa ies din multime relativ usor. Din punctul meu de vedere, cred ca a fost un eveniment reusit. Nu cred ca trebuie sa dam vina pe organizatori, politie sau jandarmi... Si lumea are stilul ei de a se comporta intr-o anumita situatie”, a conchis Videanu.

Reprezentantii Bancii Millenium, sponsor principal, spun ca au fost depasiti de numarul de oameni care au venit sa le vada spectacolul. „Nu ne asteptam la un numar atat de mare. Primaria ar fi trebuit sa se ocupe de organizare. Noi nu puteam inchide strazi”, sustin reprezentantii Millenium Bank. Oficiali din Politia Romana  sustin ca, primaria, partenerul responsabil cu organizarea mult-trambitatului eveniment, nu a solicitat ajutorul Politiei Capitalei, nici al Jandarmeriei si nici al Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. Politia s-a autosesizat

Pe langa cei 100.000 de oameni inghesuiti in jurul bradului de Craciun, masinile prinse in trafic au facut ca haosul sa fie general. Politistii nu au putut inchide principalele artere pe toata durata spectacolului, pentru ca Primaria Capitalei nu a prevazut in organizare si oprirea traficului. Astfel, Brigada de Politie Rutiera doar a restrictionat, treptat, circulatia catre Piata Unirii. 

Cei 150 de politisti de ordine publica, 138 de agenti ai Brigazii de Politie Rutiera si 250 de jandarmi s-au dovedit a fi insuficienti pentru a asigura fluidizarea traficului pietonal si rutier. Mai mult, din cauza aglomeratiei, nu mai putin de 45 de copii, cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, s-au pierdut in zona Pietei Unirii. „Toti copiii care s-au pierdut au fost gasiti de politisti”, ne-a declarat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.

Desi haosul de sambata seara i-a deranjat pe multi dintre bucuresteni, nici cei care au mai asteptat o zi pana sa se bucure de privelistea oferita de cel mai mare brad de Craciun din Europa nu au avut o soarta mai buna. Aseara, in zona Piata Unirii s-au adunat, din nou, cateva mii de oameni dornici sa se apropie de „minunea” Sarbatorilor din acest an. (Au colaborat Mihaela Stanciucu, Andrei Ciurcanu)

„EXISTA NERVI”

De Ziua Nationala, blocat in masina

„Bai, e usor sa conduci o masina. Deci, fii atent. Ridici usor, da’ usor de tot, ambreiajul, si apesi acceleratia. Si gata, se misca totul.” Lectia cu care debuteaza orice scoala de soferi nu prea pare sa mai aiba legatura cu ceea ce se intampla in traficul din Bucuresti, cel putin de cand „soferii” au fost transferati la rangul de „posesori de autoturisme”.

In aceste conditii, noua lectie fundamentala devine ceea ce, la aceleasi cursuri, era prezentat cu titlu de element nesemnificativ, folositor mai mult la benzinarie sau cand iti speli masina: „Scoti din viteza, tragi frana de mana si opresti motorul”.

Cam asta s-a intamplat sambata seara in toata zona centrala a Capitalei, odata cu Sarbatoarea Nationala si cu aprinderea minunatului brad-gigant din Piata Unirii. Mii de soferi, loviti in tample de nenoroc, au zacut ca niste bucati de carne fleoscaite in masini, fumand tigara de la tigara, dezmortindu-si mainile pe claxon sau instalatia de climatizare. Sau, pur si simplu, injurand. Nicio metoda mai buna de a simti comuniunea romanilor chiar de Ziua Nationala.

Dupa ce te uiti ca vita la artificii prin parbrizul aburit, mai stai inca vreo ora gandindu-te la cum ai omori toti pietonii care trec printre masini si se duc linistiti catre casele lor si mai pornesti, din cand in cand, motorul, atat din cauza frigului, cat si ca sa nu uiti cum suna o masina pornita. In final, coloana se pune in miscare. Cu fiecare metru (parcurs la cate 10 minute) simti cum te apropii de casa. Viata e din nou frumoasa, si, intr-un acces de euforie, te simti mandru ca esti roman, alaturi de acesti oameni minunati din jur. Si mandru de minunatul brad-gigant din Piata Unirii. (Mihai Mincan)

PLANGERI PE FORUMUL EVZ

Cu frica la pom

Pe forumul evz.ro, cititorii ziarului nostru si-au exprimat parerea cu referire la seara de 1 Decembrie. Toti s-au declarat nemultumiti de organizarea evenimentului.

Ana: „Am iesit pe la ora 18.35 din Magazinul Unirea si am fost efectiv prinsa si luata de un puhoi de oameni, nu puteam face nimic, era o inghesuiala ingrozitoare, oamenii tipau, se impingeau, se striveau, am vazut chiar si un om plin de sange pe fata. Spuneam Tatal Nostru, ma rugam si-mi faceam cruce sa scap... Sa scapam... Mame si tati disperati nu stiau cum sa-si scoata copiii vii de acolo, oameni batrani...” 

Bogdan: „A fost cel mai prost organizat eveniment din toate timpurile, s-a calcat lumea in picioare, am fost cu copiii acolo, au fost socati. Nu era picior de militian in toata Piata Unirii. Au ajuns doi intr-un tarziu, dar erau complet depasiti de situatie si de viata in general... Rusine politiei si jandarmeriei!”

Georgiana: „Cu regret va spun ca si acum, cand scriu aceste randuri, inca imi mai tremura picioarele si am inima stransa de frica... Da! Frica! Spun asta pentru ca ceea ce trebuia sa fie un eveniment special, frumos si civilizat... s-a dovedit a fi un adevarat macel! Este incredibil cum zeci de mii de oameni se calcau in picioare, unii cu copiii in brate incercand cu disperare sa faca fata „valului” care venea si te impingea in toate directiile... mai, mai sa te calce in picioare!”

VeVe: „A fost groaznic, in viata mea nu am mai vazut asa ceva, nici la marile meciuri sau concerte. Lesinau oameni, altii erau calcati efectiv in picioare, daca picai acolo venea puhoiul din spate si te strivea in picioare si nu mai erai om... pe viata. O gramada de copii pierduti se strigau unii pe altii, la difuzor faceau anunt pentru ce copii s-au pierdut sau recuperat. O bomba ne mai trebuia acolo, ca sa fiu sadica.”

Ne puteți urmări și pe Google News