Cântă la solniţă pentru Cartea Recordurilor

Cântă la solniţă pentru Cartea Recordurilor

Profesorul Ştefan Popescu cântă la aproape 30 de instrumente. Pentru că suflă în tot ce găseşte - de la nai şi flaut la nuci, solniţe şi ciomege -, gorjeanul vrea să intre în Cartea Recordurilor.

Ştefan Popescu, profesor şi director adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu şi al Ansamblului folcloric „Maria Lătăreţu“, poate să cânte aproape la orice obiect şi este capabil să scoată sunete din orice lucru. Cântă la aproape 30 de instrumente de suflat şi pseudo-instrumente, obiecte transformate chiar de el în unelte muzicale. Mândru de aptitudinile lui, profesorul din Târgu-Jiu intenţionează să intre în Cartea Recordurilor. „Din România sunt, cu siguranţă, singurul instrumentist care cântă la atât de multe instrumente. Nu ştiu dacă în lume mai există cineva ca mine. Voi face demersurile necesare pentru a intra în Cartea Recordurilor“, spune Ştefan Popescu. În căutare de noi tonalităţi După ce a epuizat cele 12 instrumente de suflat tradiţionale - de la fluier, nai şi clarinet până la ocarină, cimpoi sau flaut -, Ştefan Popescu a început să inventeze altele. Pe lângă melodiile pe care le reproduce doar cu ajutorul degetelor sau în pumn, acesta cântă la nu mai puţin de 18 instrumente neconvenţionale: nucă, solniţă, cuc, broască şi pupăză din ceramică, putinei, lingură din lemn, urcior, cochilie de scoică, digifonf, vuvă/tamburină, ploscă, dovleac sub formă de pară, ciomag. Fiecare obiect are un sunet specific, pe care „omul orchestră“ a reuşit să-l descopere. El reuşeşte să ridice sala de spectacole în picioare în timp ce mânuieşte o sticlă banală. Muzica este viaţa lui, spune profesorul gorjean, care este mereu în căutare de sunete şi tonalităţi. Vede în tot ceea ce îl înconjoară posibile instrumente şi noi modalităţi de exprimare a muzicii. I-a venit ideea la un şpriţ Într-o zi, a găsit pe jos o nucă găurită de păsări, cu sâmburele scos. A luat-o şi a suflat în ea. Cum fructul a scos un sunet special, ea a fost adăugată pe lista instrumentelor lui originale. „La sticlă cânt de vreo 30 de ani. Eram la o nuntă şi, după ce s-a terminat, colegii mei din orchestră s-au dus să se culce, dar eu am mai rămas la un şpriţ. Mi-a venit ideea să suflu în sticlă şi am văzut că reuşesc să scot anumite sunete. Cu cât scădea băutura din sticlă, tonalitatea se schimba“, povesteş te Ştefan Popescu.

ORIGINAL Instrumente neconvenţionale > nucă > solniţă > cuc, broască şi pupăză din ceramică > putinei > lingură din lemn > urcior > cochilie de scoică > digifonf > vuvă/tamburină > ploscă > dovleac sub formă de pară > ciomag DASCĂL Are 70 de discipoli Pe lângă cântat, Ştefan Popescu ştie şi să confecţioneze instrumente. De-a lungul anilor, el a realizat mii de naiuri şi fluiere. În plus, Ştefan Popescu, împreună cu fiul lui, Ciprian, învaţă 70 de copii să cânte la nai, în cadrul Şcolii Populară de Artă din Târgu-Jiu. Unii dintre micuţi vin chiar de la zeci de kilometri distanţă pentru a participa la cursuri. Laura Şerbănoiu are 9 ani şi a reuşit să înveţe, până acum, 23 de melodii. Fetiţa este din comuna Albeni, situată la aproximativ 30 de kilometri de Târgu-Jiu şi vine o dată pe săptămână în oraş pentru a învăţa acest meşteşug.

Ne puteți urmări și pe Google News