Evenimentul Zilei > Politica > Când PNL și USR-Plus se ceartă, câștigă Iohannis
Când PNL și USR-Plus se ceartă, câștigă Iohannis

Când PNL și USR-Plus se ceartă, câștigă Iohannis

S-a schimbat paradigma viitoarei guvernări. PNL cedează, USR-Plus cedează iar Iohannis, pas cu pas, mai aproape de obținerea Guvernului care să-i confere un ultim mandat mult mai confortabil decât primul, aflat sub tirul PSD-Dragnea.

„Vom avea nevoie de colegii și prietenii noștri de la USR-Plus și de colegii de la PMP” a declarat astăzi prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan la „Libertatea” conturându-se, astfel, o nouă gândire a PNL asupra viitoarei formule de guvernare.

USR-Plus renunță să îl mai expedieze pe Orban din poziția de premier

În ultimele două luni, atât președintele PNL, Ludovic Orban cât și liderii partidului din eșalonul doi au declarau public, coordonat, că își doresc un guvern post-electoral compus din PNL, PMP, UDMR invocând doctrina comună, de centru-dreapta și apartenența trioului la familia politică de dreapta a Europei, Partidul Popular European, PPE.

„PNL va obține peste 30% la alegerile parlamentare, între 33-35%. Majoritate nu vom avea singuri. Vom avea, în schimb, în Parlament, peste 35%. Vom gândi o alianță pentru ca țara să fie modernizată. Fără PSD, fără ALDE,
fără Pro Romania pentru că acești oameni au îngropat România” a comentat Rareș Bogdan.

El a spus că și UDMR își găsește un loc în această combinație: „UDMR face parte cu noi din PPE. Atât timp cât își
asumă valorile de modernizare a țării și se părăsește retorica învechită, legată strict de etnicitate, oricine vine pe aceste valori alături de noi, e binevenit”.

Co-președintele Alianței USR-Plus, Dacian Cioloș ne-a spus că „Interesul USR-Plus este să intre la guvernare. Avem contacte cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Ludovic Orban, cu PNL. Dar vom negocia pe bazele programului nostru de guvernare.

„Potrivit surselor politice, liderii USR-Plus au transmis președintelui Iohannis, până de curând, că acceptă intrarea în viitoarea guvernare dar nu într-un Executiv condus de Ludovic Orban. Mai mult, ar dori patru ministere,
Justiție, Finanțe, Mediu și Sănătate.

Întrebat dacă Alianța va mai cere excluderea lui Orban, ca premier, din viitorul guvern post-electoral, Dacian Cioloș ne-a declarat: „Să propună președintele, premierul. Președintele propune. Nici un partid nu va avea 50% după alegeri ca să poată propune un premier”.

Concret, și PNL și USR-Plus au trebuit să cedeze. Ambele. Liberalii, la formula dorită, a unei guvernări PNL-PMP-UDMR și Alianța USR-Plus, la cererea de expediere a lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului.

Schimbarea de paradigmă a formulei de guvernare gândită de PNL a fost decisă de doi factori: intervenția lui Klaus Iohannis în planurile PNL și USR-Plus, el dorind liniște și control în ultimul lui mandat de președinte și trendul descendent al PNL în sondaje, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegeri.

Potrivit unei analize sociologice foarte recente aparținând unui partid politic, singurele formațiuni care vor intra în
Parlament sunt PNL, cu 32%, în scădere, PSD, 28%, USR-Plus, 20%, în creștere, PMP, 6%, Pro Romania, 6%, UDMR, 5%.

Sondajul a fost virat clientului politic vinerea trecută, pe 13 noiembrie și nu a măsurat efectele teribilei drame petrecută la spitalul din Piatra-Neamț.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: