Evenimentul Zilei > Sport > Camelia Potec: „Mizez pe o medalie şi la Jocurile Olimpice“|VIDEO
Camelia Potec: „Mizez pe o medalie şi la Jocurile Olimpice“|VIDEO

Camelia Potec: „Mizez pe o medalie şi la Jocurile Olimpice“|VIDEO

Intrată într-un con de umbră după Jocurile Olimpice de la Atena, unde a câştigat aurul în proba de 200 de metri liber, Camelia Potec (26 de ani) a revenit în forţă, zilele acestea, la Campionatele Europenele de la Eindhoven.

Cu mai puţin de cinci luni înaintea startului la Olimpiada de la Beijing (8-24 august), românca a obţinut argintul la 200 de metri liber şi bronzul la 800 de metri liber, iar aseară, a câştigat bronzul  în finala probei de 400 de metri liber. Pentru Camelia Potec, 2008 este însă ultimul an de activitate competiţională, pe care doreşte să şi-o încheie cu o medalie olimpică.

EVZ: Cum ţi s-a părut competiţia de la Eindhoven?
Camelia Potec:
A fost extrem de puternică, dovadă stând numeroasele recorduri mondiale stabilite. Nu mă aşteptam să se înoate atât de repede fiindcă mai sunt câteva luni până la Jocurile Olimpice. Acolo trebuie de fapt atins vârful de formă. „Depinde numai de mine ce voi face la Beijing“

Ai pierdut „la mustaţă“ aurul la 200 de metri liber. Eşti mulţumită de evoluţia ta şi de rezultate?
Când am venit la Eindhoven nu mă gândeam la o medalie. Nu îmi doream decât să scot timpi mai buni decât toţi cei reuşiţi până acum, fiindcă ştiam că acest progres îmi va da încredere pentru Olimpiadă.

Ce obiectiv ai pentru Jocurile Olimpice din această vară?
Îmi doresc o medalie la Beijing. Voi concura în probele de 200, 400 şi 800 de metri liber. Pentru 400 şi 800 de metri liber ţintesc o medalie. La 200 de metri voi fi mulţumită dacă mă voi califica în finală. Ceea ce voi face la Beijing depinde numai de mine. În primul rând trebuie să lupt cu mine însămi şi apoi cu celelalte adversare. După trei ani în care abia prindeam o finală, rezultatele de la Eindhoven îmi dau multă încredere.

Dintre înotătorii români, cine ar mai putea cuceri o medalie în China?
Răzvan Florea. Dar cred că România poate obţine medalii şi la canotaj, şi gimnastică.

Lucas, un antrenor de încredere

Te gândeşti şi la Olimpiada de la Londra, din 2012?
Jocurile Olimpice de la Londra nu fac parte din planurile mele. Acesta este ultimul meu an competiţional. După aceea îmi voi lua o vacanţă de şase luni, poate un an, timp în care îmi voi face planuri de viitor. Deocamdată, singura mea preocupare o reprezintă Olimpiada de la Beijing.

Cum te înţelegi cu antrenorul tău (n.r. – francezul Philippe Lucas), despre care se spune că este extrem de exigent)?
Este un om deosebit. Ţinta lui permanentă este ca înotătorii pe care îi pregăteşte să fie în elită. Am apelat la el pentru că îmi inspira încredere. Acum, după rezultatele de la aceste Europene, am şi mai multă încredere în el şi voi fi mult mai ascultătoare.

Cum va decurge programul tău de pregătire până la Olimpiadă?
Programul meu este stabilit de antrenor şi deocamdată nu ştiu în detaliu ce cuprinde. Ştiu sigur însă că voi participa timp de două zile la Campionatele Naţionale ale României, la Bucureşti.

MAESTRU

Lucas, un antrenor cu rezultate

În primăvara trecută, Camelia Potec a plecat în Franţa, pentru a se antrena la clubul din Canet-en- Roussillon, sub îndrumarea lui Philippe Lucas. Sportiva a luat această decizie după ce, de la aurul olimpic obţinut la Atena, n-a mai avut nici un rezultat notabil. Lucas, despre care presa susţine că foloseş te uneori un limbaj neortodox cu elevii săi, a fost antrenorul sub îndrumarea căruia Laure Manaudou (Franţa) a obţinut 26 de medalii olimpice, mondiale şi europene.

Jocurile Olimpice de la Atena, unde Camelia Potec a câştigat aurul în proba de 200 de metri liber