Topirea banchizei din Marea Arctica, determinata de incalzirea globala, a atins saptamana aceasta un record dramatic, releva specialistii de la Centrul de date despre zapezi si ghetari din Colorado, SUA.
Potrivit acestora, este vorba despre cea mai importanta micsorare a banchizei inregistrata vreodata, aceasta depasind precedentul record inregistrat in 2005.
Mai precis, anul acesta, calota de gheata a Marii Arctice s-a diminuat cu peste un milion de kilometri patrati, dublu fata de suprafata care s-a topit in perioada 2002-2005.
Pentru a evidentia gravitatea situatiei, specialistii au atras atentia ca suprafata topita este de doua ori mai mare decat cea a statelor Texas si California laolalta si aproape de cinci ori mai mare decat aria Regatului Unit al Marii Britanii.
„Este o schimbare dramatica inregistrata intr-un singur an. Sigur ca tendinta de topire se manifesta de 30 de ani, insa acum procesul este cu adevarat accelerat”, a declarat Walt Meier, expert la centrul din Colorado. Specialistii spun ca desi banchiza se topeste si ingheata succesiv, in functie de sezon, datele inregistrate acum sunt pur si simplu alarmante.
Sistemul de climatizare al planetei, in pericol
Spre deosebire de topirea ghetarilor din Groenlanda si Antarctica, topirea banchizei Marii Arctice nu influenteaza insa nivelul marilor la scara globala.
Expertii afirma ca efectul poate fi considerat asemanator celui inregistrat la topirea unui cub de gheata intr-un pahar cu apa. In cazul topirii ghetii din Marea Arctica, consecinta grava este alta: fara gheata stralucitoare care reflecta razele Soarelui, Pamantul pierde ceea ce unii ecologi numesc „sistemul de climatizare al Terrei”.
Cu alte cuvinte, cu cat exista mai putina gheata, cu atat apa marii absoarbe intr-o proportie mai mare radiatiile solare. In aceste conditii, temperatura apei creste, astfel ca gheata se formeaza mult mai greu.
CONSECINTE ECONOMICE
Liber la traficul maritim
Imaginile luate prin satelit de Agentia Spatiala Europeana (ESA) arata insa ca odata cu topirea ghetii din Marea Arctica, Pasajul Nord-Vest, care leaga Oceanul Atlantic de Pacific prin nordul Canadei, s-a largit.
Astfel, in momentul de fata, calea maritima de scurtatura dintre Europa si Asia este „pe deplin navigabila”. Pentru comparatie, specialistii au precizat ca imaginile precedente prezentate de ESA aratau ca pasajul Nord-Est, de-a lungul coastei siberiene, este partial blocat.