Calin Cincu, romanul care ajuta stranierii din Italia sa-si cumpere casa

Calin Cincu, romanul care ajuta stranierii din Italia sa-si cumpere casa

S-a stabilit in Italia dupa ce a vizitat mai multe tari din Europa. Calin Cincu (40 ani) locuieste la Ravenna, este casatorit si are 2 copii. Este din Dej si a venit in Italia la inceputul anului 2001. In Romania a avut numeroase activitati comerciale, dar în 1999 a decis sa-si incerce norocul in afara tarii.

La inceput a lucrat ca bucatar in restaurantele aflate pe malul Adriaticii din apropierea Ravennei. Activitatea sa a trecut in cadrul unei companii multinationale, punandu-l in contact cu numeroase persoane din domeniul financiar bancar.

Astfel, l-a cunoscut pe actualul sau patron, Alberto Dainese, titular al unei societati de finantare,”Casa Mutui”, care are ca obiect de activitate acordarea de credite ipotecare si imprumuturi pentru nevoi personale.

Calin Cincu a inceput sa colaboreze ca mediator financiar la ”Casa Mutui” si dupa scurt timp a facut propunerea pentru inceperea unui proiect de creditare a strainilor si in special a romanilor din Italia care doresc sa-si cumpere un imobil in Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ideea a fost primita foarte bine de catre conducerea societatii, mai ales ca mai mult de jumatate din clienti erau straini. In perioada urmatoare, datorita faptului ca a demonstrat multa pricepere, i s-a propus angajarea cu contract de munca pe timp nedeterminat. Pana in 2006 a lucrat la proiectul de finantare pentru straini, in acest timp reusind sa puna la punct, impreuna cu specialistii din cadrul societatii, modalitatile de creditare ipotecara in tara de origine.

"Cu romani, pentru romani"

A initiat in acelasi timp un proiect de colaborare cu alti romani din Italia, denumit "Cu romani, pentru romani", care a permis infiintarea unei retele de colaboratori in multe zone ale Italiei. Din anul 2006 s-a initiat colaborarea cu banci din Romania, pe baza propunerii venite din partea societatii unde lucreaza Calin Cincu. A inceput astfel o activitate care creste de pe o zi pe alta, numarul romanilor care au apelat la serviciile societatii depasind pana acum cateva sute.

Ca proiect viitor, Calin Cincu doreste sa dezvolte reteaua de colaboratori, asigurand locuri de munca noi, in special romanilor.”Vom incerca sa gasim solutia de a deschide si alte puncte de lucru, sa realizam o retea care sa poata satisface dorinta starinilor de a-si cumpara o casa in tara de origine”, a marturisit Cincu.

"In prezent, toti cei care doresc sa-si cumpere o casa in Romania se pot adresa prin telefon la sediul sociatatii noastre, situat in Ravenna, Piazza Duomo, fiind ulterior pusi in contact cu colaboratorii nostri din teritoriu si informati asupra documentelor necesare, a conditiilor si modalitatilor de plata”, a mai completat romanul.

Consilier voluntar pentru romanii in dificultate

In afara serviciului, Calin Cincu este membru activ al asociatiei culturale romano-moldovenesti ”Romania Mare”, din Ravenna. Aici desfasoara, voluntar, activitate de informare a strainilor despre legislatia cu privire la munca si protectia sociala in Italia. "Am reusit sa luam legatura cu reprezentantii sindicatelor din zona si sa tinem lunar sedinte de informare pentru imigrantii din zona, in special romani, privind drepturile si obligatiile pe care le au la locul de munca. Tin sa multumesc in special si Mirelei Rossi, reprezentant CIGL la Ravenna. Am reusit, in ultimii cinci ani, sa rezolvam, pe cale amiabila, multe litigii intre strainii aflati la munca in zona Ravennei si patronii lor. Nu de putine ori, insa, am fost amenintati cand am intervenit. Din fericire nu s-a intamplat nimic rau, pana in prezent”, a mai declarat Calin Cincu.

In ultimii ani, asociatia ”Romania Mare”  a primit nenumarate sponsorizari din partea societatii "Casa Mutui", dand astfel posibilitatea desfasurarii multor actiuni culturale romanesti. S-au organizat spectacole, zile romanesti, cu muzica si  meniuri cu specific traditional, precum si cursuri de limba italiana sau de contabilitate, de care au beneficiat gratuit multi romani din zona.

Pe viitor, si-ar dori sa ajute cat mai multi romani, prin munca pe care o desfasoara, iar prin asociatia sa si-ar dori sa creeze un fond special pentru familiile romanilor care mor in Italia si nu au posibilitatea financiara de a duce corpul neinsufletit in tara. ”Pentru asta as dori sa apelez la romanii care lucreaza legal in Italia sa verse cei <5 la mie> din venitul anual, in contul asociatiei noastre. Banii stransi vor fi  folositi exclusiv pentru ajutorarea celor aflati in dificultate”, a concluzionat Calin Cincu.

Realitatea din Italia Colaborator, Andi Radiu