Calculatorul, creditele si exilul destrama familii

Calculatorul, creditele si exilul destrama familii

Tinerii de pana in 29 de ani sunt mai predispusi la divort. Cei de varsta mijlocie sunt mai "asezati", iarta pana si infidelitatile.

Nu divorteaza in preajma Sarbatorilor pentru ca banii pastrati pentru avocat se duc pe cumparaturi. Din acelasi motiv, nu merg la judecata in perioada vacantelor de vara. Pun infidelitatea pe locul al doilea atunci cand vine vorba de motive.

Romanii par calculati cand nu sunt fericiti in dragoste. Dintre ei insa, la tineri niciun fel de calcul nu pare sa functioneze: se iau repede, divorteaza repede - de multe ori din motive ciudate -, se razgandesc rar.

Un motiv de divort tot mai des invocat de tinerele neveste este acela ca partenerii petrec foarte mult timp in fata calculatoarelor, le „abandoneaza” prea des pentru un joc in retea. In alte cazuri, mariajul se destrama pentru ca unul dintre soti se fereste de credite. Ambitiile personale - foarte mari la varste scazute - ajung sa dauneze.

La acestea se adauga un posibil viitor fenomen: plecarile la munca in strainatate, ce creeaza rupturi iremediabile. Numarul divorturilor a crescut semnificativ in februarie, fata de luna precedenta: au fost desfacute 3.250 de casatorii, mai mult cu 1.847 decat in ianuarie. Totodata, s-a marit si numarul casatoriilor oficiate. O explicatie ar fi suma de 200 de euro acordati celor aflati la prima casatorie.

Calculatorul, „martor” la desfacerea casatoriei

Varsta „optima” pentru divortul romanesc tipic este destul de scazuta. Din cele peste 160.000 de casatorii desfacute in ultimii cinci ani, aproape o treime au fost intre tineri cu varste de pana la 29 de ani.

„Dintre tineri, foarte multi divorteaza dupa un an. Se casatoresc de foarte multe ori din cauza publicitatii care se face acestui eveniment. Casnicia devine o suportare reciproca. Practic, nu iau casatoria in serios”, explica avocata Gabriela Botnar. Ea considera ca o parte din vina o au parintii, care „functioneaza” in continuare dupa o mentalitate invechita si vad concubinajul ca o rusine.

Practic, isi imping copiii spre casatorii subrede doar de dragul de-a avea gineri sau nurori. Rupturile intervin uneori brusc chiar si in cazul celor care, inainte de nunta, au avut relatii de durata.  

O rata mare a divorturilor printre tineri se incadreaza intr-un trend est-european, mentioneaza sociologul Marius Pieleanu. Si este un fenomen normal, atata vreme cat tot mai multe cupluri se separa din cauza plecarilor la munca in strainatate.

„Infidelitatea nu presupune doar o relatie fizica, implica foarte mult lipsa prezentei unuia dintre parteneri. Daca este sa exageram putin, chiar plecarea in strainatate devine o forma de infidelitate”, explica Pieleanu.

Lipsa fizica a partenerului duce uneori la astfel de rupturi, admite Gabriela Botnar. De alte ori insa, cel plecat intra intr-o relatie de interes departe de fostul partener. Oricare ar fi motivul, divorturile survin brusc: tinerii lasa prea rar loc de impacari. Uneori isi suna avocati imediat ce afla despre o infidelitate, indiferent ca se intampla la pranz sau mult dupa miezul noptii.

Gura lumii tine familiile laolalta

In cazul intelectualilor intervin principiile. „Uneori, femeile isi pastreaza numele, iar acesta ramane un subiect de discutie si dupa casatorie”, spune avocatul Camelia Constantin.

Apartenenta la familie si la comunitate este in general mai ridicata la persoanele cu studii medii. Marius Pieleanu precizeaza ca, alaturi de valoarea crestina, acestea sunt extrem de importante in cazul lor. De asemenea, vesnica „gura a lumii” ii obliga la un comportament rezervat. Si chiar atunci cand divortul este inevitabil, totul se petrece cat se poate de discret.

Statisticile arata ca, din cele peste 33.000 de divorturi inregistrate in 2005, mai putin de 2.400 au implicat femei, respectiv barbati cu studii superioare.

Camelia Constantin nu isi aminteste ca din cele aproximativ 30 de cazuri din ultimul an sa fi avut vreunul de cuplu in care ambii parteneri sa aiba doar studii medii: „Cei cu mai putina pregatire sunt foarte atenti la impresia pe care o lasa in cadrul comunitatii. Nu numai atunci cand vine vorba despre divorturi, ci si despre creante”. Daca nu religia, atunci „grija” fata de comunitate il tine pe romanul de rand departe de „patima” divortului.

Criza

Femeile, neglijate la varsta mijlocie

Partenerii de varsta medie sunt mult mai „asezati”, pentru ei relatiile extraconjugale sunt de multe ori ignorate sau cel putin impinse in plan secund. „Spun: „Ne certam si m-a si inselat de doua-trei ori””, povesteste Gabriela Botnar.

Ea spune ca, de cele mai multe ori, femeile de varsta mijlocie, fane infocate ale telenovelelor, sunt cele care rabda, insa rabufnesc la un moment dat si cer divortul: „Majoritatea sunt foarte indreptatite. Din cauza schimbarilor fiziologice, sotii ajung sa le neglijeze. In general, barbatii isi pastreaza mai usor o anumita prestanta. Daca au si bani, atrag usor pe cineva si s-a creat motivul de desfacere a casatoriei”. Femeile sunt insa si cele mai dispuse sa ajunga la impacare. 

HOTARARI

Judecata de dupa dragoste, intr-o sala fara ferestre

Domnul Aurica N. inainteaza spasit in sala, la Judecatoria Sectorului 2. Divorteaza de Ionica N. Cum il vede tinerel, judecatoarea ii recomanda sa se desparta omeneste: „Ati cerut culpa exclusiva. Ar fi bine sa cereti desfacerea casatoriei din culpa comuna, e mai elegant asa. Ganditi-va ca o sa cititi hartiile peste 30 de ani...”.

Si parca s-ar indupleca domnul Aurica, dar nu se indura de altceva: vrea pensie alimentara calculata procentual din venituri pentru cei doi copii si nu in suma fixa. Anul trecut a castigat el binisor in strainatate, dar nu constant. Nu poate sa dea deci o treime din veniturile calculate pe ultimele luni, asa cum ii cere femeia.

Nu accepta nici programul de vizitare al copiilor cerut de sotie: in loc de trei zile de Paste si trei in vacanta de vara vrea cate doua sambete pe luna, de la 9.00 la 19.00, si doua saptamani in timpul vacantei de vara. Asteapta alaturi neimpacati si tacuti, in negru par vaduvi. 

„Nu-i mai chemati mult aici”

Urmeaza doi batranei. Fostii soti Petre au venit la partaj. Ea in trening colorat, el intr-un trening sobru, albastru inchis. El vrea ca o autoutilitara, un chiosc metalic si un loc de veci sa fie incluse in bunurile de impartit, ea spune ca acestea nu exista. Intr-un final, dupa certuri avocatesti, ea zice cu naduf: „Ca sa vedeti si dumneavoastra, l-am bagat in casa. Ca sa stiti ce a fost cu el”.

Mai departe tace rusinata. Urmatorul termen este pe 10 mai, anunta judecatoarea. Si le spune avocatilor, dupa ce batranii ies: „Nu-i mai chinuiti, nu-i mai chemati mult aici, ca nu suporta”. 

Caz de divort cu copil, anunta grefiera: sotii Mihai. A venit numai el, un barbat tanar si osos strigat ca parat. Reclamanta este in Italia, la munca, este reprezentata prin mandat. A luat cu ea si copilul de opt ani, sa invete acolo. Avand in vedere acest lucru, cere doar sa-l vada o luna in timpul vacantei de vara si o saptamana in cea de iarna, in Romania. Se da iarasi termen.

Cand nu sunt copii, merge repede. Marinel si Adriana P. divorteaza prin acord comun, numai neglijenta lui in intocmirea dosarului face sa fie nevoie de o amanare. El e avocat, dar parca a uitat procedurile, l-au apucat emotiile si il trec toate naduselile in sala micuta, fara ferestre.  

Ne puteți urmări și pe Google News