Calciul reduce riscul cancerului de colon şi al apariţiei altor tumori în sistemul digestiv, atât la bărbaţi, cât şi la femei, potrivit unui vast studiu realizat în Statele Unite şi ale cărui rezultate au fost publicate ieri, anunţă AFP.
"La bărbaţi, precum şi la femei, consumul de lactate, al altor alimente bogate în calciu şi al suplimentelor de calciu este legat de o diminuare a riscului de cancer al sistemul digestiv", arată autorii cercetării.
În cazul femeilor, cele care au consumat o cantitate mare de calciu (1.881 de miligrame pe zi) au avut un risc cu 23% mai mic decât cele care au consumat mai puţin (494 de miligrame pe zi). Diminuarea riscului a fost pronunţată mai ales pentru cancerul de colon.
Neputincios în faţa cancerului la sân
Pentru bărbaţi, cei care au consumat 1.530 de miligrame pe zi au avut o reducere cu 16% a riscului de cancer colorectal faţă de cei care au consumat numai 526 de miligrame pe zi.
Pe de altă parte, calciul şi consumul regulat de lactate nu au arătat o legătură cu diminuarea cancerului de prostată, la sân sau cu oricare alt tip de cancer în afară de cel al organelor sistemului digestiv.
Cercetătorii de la Institutul Naţional American pentru Cancer au urmărit aproape 300.000 de bărbaţi şi 200.000 femei cu vârste curpinse între 50 şi 71 de ani, pe o perioadă de şapte ani.