Bush, vizită surpriză în Irak

Bush, vizită surpriză în Irak

Preşedintele american George W. Bush a aterizat astăzi la Bagdad, într-o vizită neanunţată menită să închidă cercul unei legături care i-a marcat cele două mandate.

Plănuită cu minuţiozitate şi într-un regim de secretomanie, ultima vizită a lui Bush în Irak pare să nu aibă o agendă oficială precisă. Descinderea-surpriză a preşedintelui american e, mai degrabă, una de “despărţire”, aşa cum o cataloghează BBC. Irakul a fost catalizatorul întregului discurs antiterorist venit pe turnanta evenimentelor din 11 septembrie 2001.

“Bush a venit pentru a se întâlni cu lideri irakieni, pentru a mulţumi trupelor staţionate aici şi pentru a celebra noul acord de securitate dintre Washington şi Bagdad”, a declarat un responsabil de la Casa Albă, citat de Reuters.

Irakul rămâne pentru Bush simbolul unui eşec şi poate cea mai grea moştenire pe care o lasă viitorului rezident al Casei Albe, Barack Obama. Peste 4200 de militari americani au murit în operaţiunile militare desfăşurate aici, în cei aproape şase ani de la începutul războiului. Costurile umane au fost completate cu vârf şi îndesat de cele materiale: 576 de miliarde de dolari sunt pe nota de plată a conflictului, până în prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora actuală, în Irak mai staţionează aproape 150.000 de militari americani, dar planul administraţiei Obama vizează lichidarea conturilor cu “moştenirea Bush”.