Bush trâmbiţează o „victorie strategică“

Bush trâmbiţează o „victorie strategică“

Irakul intră astăzi în cel de-al şaselea an de război împotriva terorismului, pe fondul încă instabil al violenţelor interne, dar şi al optimismului constant al administraţiei americane, care continuă să-şi apere decizia de a fi intervenit pentru înlăturarea de la putere a regimului lui Saddam Hussein în primăvara lui 2003.

Preşedintele George W. Bush a vorbit, în discursul ţinut ieri la Pentagon, despre o „victorie strategică majoră“ şi despre dorinţa de a continua operaţiunile în zonă, legând operaţiunile din Irak de „războiul împotriva terorismului“.

Preşedintele american a admis că „momentele de triumf“ au alternat cu cele „tragice“ în cursul acestor cinci ani şi că preţul financiar şi uman al războiului este unul „ridicat“. El a invocat însă schimbarea strategică din 2007, când violenţele ameninţau să atingă „nivelul de genocid“, amintind de mobilizarea ţărilor arabe împotriva al-Qaida.

Bush s-a legat de statele care „încă fac apel la o retragere“ din Irak, spunând că „detractorii războiului nu mai sunt credibili atunci când spun că pierdem războiul“. Înaintea intervenţiei sale, vicepreşedintele Dick Cheney s-a deplasat în Irak pentru a repeta două teme preferate ale administraţiei Bush, potrivit cărora America nu va lăsa această ţară să devină sanctuarul teroriştilor şi că trebuie să meargă până la capăt în acest război pentru a nu lăsa o sarcina dificilă pe umerii generaţiilor viitoare de americani.

Ne puteți urmări și pe Google News