Bush, mai nepopular ca oricand

Bush, mai nepopular ca oricand

Presedintele american urma sa pronunte ieri-seara obisnuitul discurs despre starea natiunii, insa auspiciile nu au fost niciodata mai proaste pentru liderul de la Casa Alba.

Pentru prima oara de cand se afla la putere, Bush s-a vazut nevoit sa se adreseze unui Congres ostil, controlat de democrati. In plus, pozitia sa este foarte slaba, in conditiile in care un nou sondaj de opinie a scos la iveala faptul ca, in prezent, cota sa de popularitate a ajuns atat de jos incat o egaleaza pe cea a lui Richard Nixon, in 1974, inaintea demisiei.

Potrivit sondajului publicat de "Washington Post" si ABC News, liderul de la Casa Alba este sustinut de doar 33% dintre americani. Potrivit unui sondaj paralel, cifra este chiar mai mica, de doar 28%.

Sondajul indica faptul ca 65a dintre americani se opun planurilor presedintelui de suplimentare a efectivelor din Irak. "Am de gand sa reamintesc Congresului ca trebuie sa le aratam americanilor ca suntem capabili sa facem lucruri marete", declara Bush intr-un material aparut ieri in "USA Today".

Ne puteți urmări și pe Google News

Constient ca il asteapta o batalie grea in Congres, el a adaugat: "Fara indoiala ca exista mult scepticism, atat la republicani, cat si la democrati, si cea mai buna modalitate de a-i convinge ca strategia este buna e sa o implementezi si sa le arati ca functioneaza", a mai spus Bush.

Pariuri pe plan intern Discursul lui Bush urma sa cuprinda, de asemenea, propuneri privind folosirea de combustibili alternativi pentru a reduce dependenta SUA fata de importurile de petrol sau despre modalitatile de acordare a cetateniei americane pentru cele 12 milioane de imigranti ilegali. In domeniul sanatatii, Bush a pregatit o initiativa care ar putea atrage majorarea impozitelor pentru circa 30 de milioane de americani.  

Provocare Ridiculizat de al-Qaida Numarul doi al retelei teroriste al-Qaida din Irak, Ayman al-Zawahiri, a luat in deradere noua strategie americana pentru Irak. "Il intreb de ce sa trimiti doar 20.000 de militari, si nu 50.000 sau 100.000? Nu esti constient ca toti cainii din Irak tanjesc dupa cadavrele militarilor tai?", spune Zawahiri, in inregistrarea de 14 minute, data publicitatii ieri de Institutul SITE de la Washington, care se ocupa de interceptarea mesajelor retelei islamiste.

Mai mult, Zawahiri l-a invitat pe Bush sa trimita toti militarii americani in Irak. "Trimite toata armata pentru a fi anihilata de mujahedini, care vor elibera lumea de raul vostru, pentru ca Irakul, taramul Califatului si Jihadului, este capabil sa ingroape zece armate ca a voastra, cu ajutorul si puterea lui Allah", a adaugat Zawahiri. (Andreea Romanovschi)