Bush, cel mai nepopular preşedinte

Bush, cel mai nepopular  preşedinte

Un nou sondaj de opinie sugerează că liderul de la Casa Albă George W. Bush este cel mai nepopular preşedinte din istoria Statelor Unite, relatează CNN.

Potrivit sondajului realizat de CNN, 71% dintre americani nu sunt de acord cu modul în care Bush îşi desfăşoară activitatea de preşedinte. "Nici un preşedinte nu a avut o rată de dezaprobare mai mare într-un sondaj CNN sau Gallup; de fapt, aceasta este prima dată când rata de nepopularitate a unui preşedinte atinge 70 %", a declarat Keating Holland, directorul departamentului de cercetare al CNN.

Rata de popularitate a preşedintelui american este de 28 %, mai mare decât recordurile stabilite de Harry Truman şi Richard Nixon (22, respectiv, 24 %), dar cei doi preşedinţi nu au avut niciodată o rată de dezaprobare de 70 de procente, a mai precizat Holland. "Recordul înregistrat de cercetările CNN sau Gallup îi aparţine lui Truman, cu 67 de procente rată de dezaprobare, în ianuarie 1952", a adăugat el.

Analistul politic al CNN Bill Schneider susţine că Bush "este mai nepopular chiar decât Richard Nixon înainte să demisioneze din funcţia de preşedinte, în august 1974", când rata de dezaprobare ajunsese la 66 de procente. Acelaşi sondaj de opinie relevă că 30% dintre americani sprijină razboiul din Irak, în timp ce 68% i se opun. Este cea mai scazută rată de sprijin pentru conflictul din Golful Persic înregistrată de la inceputul ostilitaţilor, din 2003, până astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Americanii devin din ce în ce mai pesimişti în legatură cu razboiul", a afirmat Holland. În ianuarie, aproape jumătate dintre americani credeau că războiul se îndreaptă în direcţia bună. Astăzi, acest numar a scăzut la 39%, a declarat analistul.

Potrivit CNN, cauzele principale pentru care cota de popularitate a lui Bush e atât de scăzuta sunt razboiul din Irak şi starea economiei americane.