Evenimentul Zilei > Economie > Bunăstarea se mută în altă emisferă. Australia – cel mai bun rating posibil, AAA
Bunăstarea se mută în altă emisferă. Australia – cel mai bun rating posibil, AAA

Bunăstarea se mută în altă emisferă. Australia – cel mai bun rating posibil, AAA

În aceeaşi zi în care a revizuit perspectiva pentru ratingul SUA la negativă, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a anunţat că a îmbunătăţit ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale Australiei, la AAA de la AA plus, cu perspectivă stabilă, informează un comunicat de presă.

Este pentru prima dată când Australia beneficiază de un rating AAA (cel mai bun calificativ posibil) din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating: Standard and Poor’s, Moody’s şi Fitch Ratings.

"Îmbunătăţirea ratingului Australiei reflectă punctele sale tari, inclusiv economia cu valoare adăugată mare, instituţiile puternice politice, civile şi sociale precum şi cadrul politic flexibil", a declarat directorul diviziei de ratinguri suverane al Fitch, Art Woo, potrivit Agerpres.

"Combinaţia dintre nivelul redus al datoriei publice, cursul de schimb liber, ţinta de inflaţie credibilă, liberalizarea pieţei muncii şi a schimburilor comerciale oferă autorităţilor australiene flexibilitatea de a urma politici monetare şi fiscale contra-ciclice atât în perioadele de criză economică cât şi de relansare’, a explicat Art Woo.

Potrivit Fitch, unul din punctele tari ale Australiei este nivelul redus al datoriei guvernamentale în raport cu PIB, 26,3% din PIB în 2010/2011, în condiţiile în care media în cazul ţărilor din grupul ‘AAA’ a fost de 55,7% din PIB în 2010.

Agenţia de evaluare estimează că actualul boom al preţurilor materiilor prime a ajutat Australia să menţină un ritm de creştere susţinut, pe fondul crizei financiare globale. Cu toate acestea, Fitch avertizează că acest boom prezintă şi riscuri, în condiţiile în care o scădere masivă a preţurilor materiilor prime va avea un efect negativ asupra economiei Australiei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.