Concret, numărul spitalelor de stat din Bulgaria va fi redus de la peste 350 la 100-120. Konstantinov a spus că spitalele de stat care vor rămâne vor asigura servicii de înaltă calitate, care vor fi gratuite. Ministrul apreciază că celelalte spitale nu trebuie neapărat închise, ci trebuie să primească posibilitatea de a introduce coplata şi de a continua să funcţioneze, dacă sunt pacienţi care vor fi de acord să plătească pentru a fi trataţi.

În schimb, în cele 100-120 spitale de importanţă naţională coplata va fi interzisă, a precizat Konstantinov. El a promis de asemenea că salariile cadrelor medicale vor fi majorate.

O moţiune fără şanse

Zilele acestea, în parlamentul de la Sofia se dezbate prima moţiune de cenzură împotriva guvernului premierului Boiko Borisov. Moţiunea vizează chiar domeniul sănătăţii şi a fost depusă săptămâna trecută de Partidul Socialist Bulgar şi Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce).

În timpul dezbaterilor, reprezentanţii puterii şi opoziţiei s-au acuzat reciproc de populism. Socialiştii au susţinut că guvernul partidului de centru-dreapta GERB a înregistrat un eşec total în sănătate, ilustrat inclusiv prin faptul că Stefan Konstantinov este al treilea ministru al sănătăţii în actualul guvern. În replică, reprezentanţii puterii au afirmat că problemele în sănătate datează din guvernarea fostului premier socialist, Serghei Stanişev.

Moţiunea de cenzură urmează să fie votată vineri, cu şanse minime de a fi adoptată, ţinând cont că guvernul este sprijinit de o largă majoritate parlamentară.