Două dintre domeniile în care, potrivit Comisiei, Bulgaria a încălcat tratatele UE sunt legate de informaţiile insuficiente privind prognozele şi măsurile de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră şi infrastructura deficitară de colectare a deşeurilor în capitala Sofia.

Comisia ameninţă, de asemenea, cu acţionarea Bulgariei la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) din cauza inoperabilităţii numărului telefonic de urgenţă 112 şi a întârzierii în introducerea documentelor personale cu date biometrice. Celelalte două proceduri de încălcare a tratatelor au fost declanşate pentru neaplicarea legislaţiei comunitare privind statutul notarilor publici, şi modul necorespunzător de procesare a deşeurilor rezultate din transporturile de mărfuri.

Comisia a decis să nu demareze încă o acţiune în justiţie din cauza necompletării listei cu zonele protejate ce urmează să fie incluse în reţeaua „Natura 2000“.

Conform procedurilor, autorităţile de la Sofia au la dispoziţie două luni pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor, asumate pentru data de 1 ianuarie 2007.

În cazul în care răspunsurile Bulgariei nu sunt satisfăcătoare, executivul comunitar poate acţiona Sofia la CEJ, o pierdere a procesului putând genera sancţiuni financiare usturătoare.(Flavius Toader)