Bugetul Uniunii Europene, bani puţini, risipă multă
- Departamentul Economic
- 26 iulie 2012, 09:06
Se spune că Uniunea Europeană cheltuieşte prea mulţi bani şi, în general, pe proiecte inutile. Dar este ea într-adevăr atât de risipitoare? se întreabă publicaţia olandeză "Groene Amsterdammer" într-o anchetă despre "Euromituri", preluată de Presseurop.eu.
Astfel, bugetul Uniunii Europene a fost de 147,2 miliarde de euro în acest an, aproximativ 1% din PIB-ul combinat al tuturor ţărilor, scrie publicaţia citată. Comparativ, în medie, în statele membre bugetul este de 44% din PIB. Un guvern federal precum cel al Statelor Unite ale Americii cheltuieşte un sfert din venitul naţional. Comparaţia, însă, nu ar fi corectă, având în vedere că bugetul SUA include apărarea, poliţia etc.
Întrebarea este dacă cele 147 miliarde ale UE înseamnă prea mult. Bruxelles-ul tinde să banalizeze această sumă: "O jumătate de ceaşcă de cafea pe zi". Însă sunt aceşti bani folosiţi cum se cuvine, şi pentru lucruri potrivite, sau nu?
Politicile Agricolă şi de Coeziune, cele mai mari cheltuieli
Cele mai mari cheltuieli ale UE sunt Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Bernard Steunenberg, un profesor de administraţie publică din Leiden, califică politica agricolă drept o "pată": "Este un fenomen costisitor care face puţin pentru noi. Menţinerea unor preţuri specifice s-a dovedit a fi o măsură foarte proastă şi risipitoare", susţine acesta. Politica agricolă este pe cale să fie fi revizuită, iar suma alocată a atins 40% din bugetul UE.
O sumă similară este cheltuitp cu Politica de Coeziune, ce include sute de mii de proiecte menite să reducă dezechilibrul dintre regiunile sărace şi cele bogate din UE. O "investiţie", potrivit comisarului UE pentru Politica Regională, Johannes Hahn. "Şi în ţara dumneavoastră banii impozitelor sunt transferaţi dinspre regiunile bogate înspre cele mai sărace", argumentează oficialul.
Rezultatele nu pot fi verificate
Dar există două probleme mari. În primul rând, deseori banii nu sunt cheltuiţi, sau nu sunt cheltuiţi pe lucruri utile. "Dacă nu există proiecte, sau dacă o ţară nu are bani pentru cofinanţare, banii rezervaţi sunt păstraţi pentru acea regiune", susţine Fabian Zuleeg de la Centrul de Politici Europene.
A doua problemă este că rezultatele nu pot fi evaluate. Biroul European de Audit încearcă să facă acest lucru din 2001, dar deocamdată nu a reuşit să ajungă la o concluzie pozitivă. Guvernele naţionale nu pot da socoteli în mod corespunzător pentru fondurile europene pe care le gestionează. Potrivit cercetărilor recente ale Biroului European de Audit, multe dintre cele 31 de agenţii ale UE nu sunt capabile să dea socoteli pentru o parte substanţială - în unele cazuri până la jumătate - din cheltuielile lor.
147 de miliarde de euro împărţite la 27 de ţări poate că nu pare o sumă atât de mare. Dar dacă banii sunt cheltuiţi mai ales pe subvenţii pentru agricultori şi pe proiecte regionale dubioase, UE îşi pierde credibilitatea, conchide publicaţia "Groene Amsterdammer".