Luna mai ar putea aduce blocarea administraţiei publice şi a şcolilor dacă sindicaliştii-bugetari se ţin de cuvânt şi intră în grevă generală.
O nouă rundă de negocieri între funcţionari şi executiv a eşuat ieri, la Ministerul Muncii. Motivul: sindicaliştii susţin că au fost păcăliţi de reprezentanţii guvernului, care nu şi-au onorat promisiunile şi au încercat din nou doar să mai câştige timp.
Aşa se face că liderii bugetarilor s-au declarat hotărâţi să declanşeze greva generală pentru a bloca principalele instituţii de stat care oferă servicii cetăţenilor: de la administraţii financiare, evidenţa populaţiei, primării, asistenţă socială până la „îngheţarea” anului şcolar. Primii sunt profesorii, care au anunţat deja că astăzi vor fi în grevă generală. Pe 29 aprilie, sindicatele din administraţia publică, afiliate la Cartel Alfa, dar şi reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), vor organiza proteste de stradă. Iar pe 5 mai, cei de la Cartel Alfa pot declanşa greva generală pe termen nelimitat. „Au vrut să tragă de timp”
La această acţiune de amploare au anunţat că e posibil să se alăture şi reprezentanţii bugetarilor din celelalte confederaţii sindicale: Sed Lex din cadrul CNSLR Frăţia, dar şi federaţia Publisind, afiliată la BNS.
Decizia va fi luată însă săptămâna viitoare. Principala ne mulţumire care stă pe buzele tuturor bugetarilor este reducerea lefurilor cu până la 60% începând din ianuarie, odată cu aplicarea legii unice de salarizare.
„Am avut aceeaşi discuţie, fără să fie rezolvate revendicările noastre. Au vrut doar să mai tragă de timp, să încerce să amâne intrarea bugetarilor în grevă generală”, a declarat, ieri, preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), afiliată la Cartel Alfa, Romel Neagu.
Promisiuni din două cifre
Liderii sindicali susţin că au primit doar promisiuni „greu de realizat”. Cum ar fi un spor de 20%-30% pentru bugetarii cu salarii mici (de până la 600-700 de lei).
„Secretarul de stat Valentin Mocanu a făcut o propunere: se încearcă, pentru cei cu salarii mici, să poată fi acordat un spor de 20-30 la sută, dar mă îndoiesc că vor face rost de bani”, a explicat Gabriel Chifu, secretar general al Publisind.
Nici funcţionarii publici nu mai cred în promisiunile executivului. „Se încearcă să se găsească soluţii, dar e deja sfârşitul lunii aprilie şi cred că intenţia guvernului este să tragă de timp, nu să găsească soluţii”, a spus, la rândul său, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu.
Şi vicepreşedintele Sed Lex, Răzvan Bordeanu, s-a declarat „sătul de discuţii lungi, pline de absolut nimic”. „Până acum, s-a încercat găsirea de compromisuri, care însă nu au fost identificate. Guvernul nu a făcut decât să ne amâne de la o săptămână la alta”, a conchis Bordeanu.
„Cred că intenţia guvernului este să tragă de timp, nu să găsească soluţii.“, SEBASTIAN OPRESCU, lider sindical