Editura Evenimentul si Capital

Bugatti. Rembrandt Bugatti

13-11/17_voinescu-465x390
Autor: | | 59 Comentarii | 2194 Vizualizari

Cînd a decis să vîndă o bună parte dintre piesele cele mai prețioase ale colecției sale de artă la începutul anului 1990, Alain Delon a știut că va da lovitura cu cele 39 de sculpturi ale lui Rembrandt Bugatti.

Evaluările de pornire pentru toate aceste lucrări depășeau 3 milioane de lire. De aceea a și decis să vîndă colecția de picturi separat de colecția de sculpturi – picturile la Sotheby's și sculpturile la Christie's, dar în același oraș, la Londra. Delon a fost un cumpărător asiduu al lucrărilor lui Bugatti pe care le-a căutat prin toate colțurile pieței de artă din lume vreme de 20 de ani și îmi place să cred că motivul pasiunii sale pentru artistul italian a fost o compatibilitate subtilă pe care actorul a simțit-o cu felinele artistului.

Rembrandt Bugatti s-a născut în 1884 la Milano și a vădit un talent plastic real de tînăr. Nu e de mirare: în familia sa mai toată lumea crea ceva, iar mediul în care a crescut a fost dominat de arte și artiști. Avea 19 ani și lucrările lui participau la Bienala de la Veneția. Avea 23 de ani cînd chibiții artelor vorbeau despre el ca despre o senzație și i se dedica prima carte. Au urmat ani în care s-au strîns premii și decorații, expoziții salutate cu entuziasm la New York, Paris și Milano.

Era un star internațional înaintea primului război mondial. La 32 de ani, în 1916, s-a sinucis în atelierul său din Paris. Au urmat ani de uitare – memoria lumii era aruncată în aer de știrile catastrofale ale războiului mondial. Și astăzi, deși cunoscătorii îl știu bine, numele său nu e nici pe departe atît de faimos pe cît era în anii 1910. Și nici pe departe atît de faimos pe cît e numele fratelui său, Ettore Bugatti, cunoscutul designer și producător de automobile care îi poartă numele. Poate, pe nedrept. Măcar iubitorii înverșunați de animale ar trebui să-l considere un mare înaintaș.

Rembrandt Bugatti a fost fascinat de animale de cînd se știa pe sine. Le-a pictat, le-a desenat și le-a sculptat cu o fervoare și o dragoste pătimașă. La început, catîri, cai, cîini sau oi. Mai apoi, pe măsură ce grădinile zoologice au devenit un fenomen public în Europa, a trecut la animale exotice: elefanți, tapiri, iaci, furnicari, condori, rinoceri, canguri, păsări Marabou, antilope etc.

Rembrandt Bugatti a fost cel care a adus aceste vietăți în artele plastice. Stranietatea formelor lor, tipul de viață pe care, cu naturalețea animalului, îl reprezintă aceste specii și, nu în ultimul rînd, mișcarea pe care le-o permite anatomia l-au atras irezistibil pe Bugatti. Este cunoscută în întreaga lume silueta aparent enormă, dar incredibil de suplă a elefantului dresta care stă în două picioare într-o extensie aproape neverosmilă fie și pentru că, în 1926, Ettore o va folosi drept emblemă pe radiatorului uneia dintre cele mai interesante mașini din marca Bugatti, numită ”Royale”.

Puțini știu că acel elefant fusese făcut de Rembrandt ca o statuetă grea și fusese dăruit fratelui său pentru a-i ține în ordine hîrtiile pe birou. Rembrandt Bugatti a colindat marile grădini zoologice ale timpului și, în 1908, s-a stabilit la Anvers, unde funcționa în acei ani cea mai cuprinzătoare grădină zoologică din Europa.

LIVE VIDEO Simona Halep - Caroline Garcia se joaca ACUM. Meci istoric in Franta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI