Aceasta este recomandarea pe care o face romanilor Samantha Crocker, managing partner al firmei de recrutare Barnett McCall Recruitment.
De opt ani, Samantha Crocker traieste in Romania, unde a pus pe picioare Barnett McCall Recruitment. Ii plac romanii pentru ca nu sunt yesmeni si pentru ca muncesc, dar crede ca ar trebui sa invete sa fie punctuali si sa se bucure de succesul colegilor.
EVZ: Cum apreciati atitudinea romanilor fata de munca? Samantha Crocker: Imi plac romanii pentru ca sunt pozitivi, deschisi, comunicativi, au o opinie si nu se feresc s-o spuna sefului, chiar daca acesta are alta parere. Nu sunt yesmeni. Romanii sunt motivati, au incredere ca pot sa faca mai mult si isi valorifica la maximum orice oportunitate. Vor sa reuseasca. Vin cu placere la munca, pun mult suflet in ceea ce fac. Realizeaza propria lor valoare.
Totusi, cand sunt in strainatate parca muncesc mai bine si mai mult... Cred ca aici este vorba despre nivelul salarial. De exemplu, cand lucrezi pe santier, in conditii vitrege, cu un salariu nesatisfacator, nu ai caldura in casa, nu ai ce sa pui pe masa, este firesc sa apara, la un moment dat, nemotivarea.
Solutii, nu scuze!
Care sunt punctele slabe ale romanilor? Mi-a luat foarte mult timp sa inteleg faptul ca aici, de multe ori, ora 9.00 este, de fapt, 9.30... Cred ca in aceasta zona ar mai fi de lucrat. Oamenii trebuie sa invete sa-si asume responsabilitatea pentru propriile actiuni si sa gaseasca solutii si nu scuze. Si inca un lucru, extrem de important: le-as recomanda romanilor sa se bucure mai mult de succesul colegilor decat de cel individual. Si asta se poate invata prin sarbatorirea succesului in echipa, lucru care duce, in final, la binele companiei.
Va amintiti de o recrutare care v-a impresionat mult? Da. A fost vorba despre un barbat in jur de 40 de ani, manager la o multinationala, caruia i se oferise ocazia sa fie relocat in alta tara. In acelasi timp, a venit propunerea de a fi senior manager intr-o companie din Romania, care trecea printr-un proces de privatizare. El a ales sa ramana in tara pentru a se implica intr-o sarcina incredibila. A reusit sa anticipeze dezvoltarea acelei firme.
Se vor dezvolta serviciile focusate pe client
Catre ce domenii ar trebui sa-si indrepte romanii afacerile? In America, de exemplu, daca stai in apartamentul tau si ti-e foame, dai un simplu telefon si ti se aduce chiar si un singur sendvis. Consider ca in viitor si in Romania va fi un val de joburi in servicii, indiferent ca este vorba despre cele casnice - de curatenie, de exemplu - sau business to business. Se vor dezvolta masiv serviciile focusate pe client, indiferent cat de marunte ar fi. De viitor sunt si sectoare ca IT si inginerie.
CV
Samantha Crocker
Locul nasterii: Marea Britanie
Stare civila: casatorita
Varsta: 33 de ani
Copii: doi
Functie: managing partner al Barnett McCall Recruitment
> Studii: colegiu de afaceri, in Londra, in 1994
> Experienta: a lucrat doi ani la Biroul de Afaceri Externe Britanic, apoi a fost junior in Departamentul de Trezorerie al Cadbury Schweppes PLC (productie de bauturi), iar in 1996 s-a mutat la Honk Kong, unde a lucrat pentru reprezentanta UE. A acceptat apoi o pozitie de management la Saab (avioane), pentru biroul lor din Asia-Pacific. Cand biroul si-a mutat sediul in Australia, a venit in Romania, unde a dezvoltat compania de recrutare Barnett McCall Recruitment, prezenta pe piata de opt ani.