Traian Băsescu, către miniştrii francezi: Nu ne alungăm niciun cetăţean

Traian Băsescu, către miniştrii francezi: Nu ne alungăm niciun cetăţean

"România nu-şi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei", le-a spus preşedintele Traian Băsescu miniştrilor francezi de Interne şi Afaceri Europene, precizând că formulări de genul "România e responsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă" nu pot fi acceptate.

Preşedintele Băsescu i-a primit, la Cotroceni, pe Manuel Valls, ministrul francez de Interne, şi pe Bernard Cazeneuve, ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene. "Sper că problema romilor nu este singura problemă pe care doriţi să o discutati cu Guvernul român", a spus şeful statului.

"În problema romilor vă asigur că suntem deschişi la o totală colaborare, inclusiv la retrimiterea de poliţişti în Franţa, însă nu putem accepta formulări de genul «România este reponsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă, care se vede nevoită să se refugieze în Franţa». Vreau să ştiţi că România nu îşi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei", a declarat Traian Băsescu, precizând că integrarea romilor reprezintă o politică pe care România îşi doreşte să o implementeze.

Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", a susţinut, ieri, ministrul francez de Interne, Manuel Valls. "Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor, care sunt discriminate", a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

În această vară mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene. Din cauza protestului, Guvernul a decis la sfârşitul lui august să relaxeze constrângerile privind accesul lor la muncă fără, totuşi, să le elimine pur şi simplu imediat. Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, pe de altă parte, a recunoscut într-un interviu pentru Le Monde de la începutul lui septembrie "o schimbare de atitudine" a Guvernului francez care "încearcă să îi integreze". CITIŢI ŞI:

  • Ministrul francez de Interne, despre romi: Franţa nu poate primi toată mizeria Europei