Înaintea partidei, a avut loc comemorarea jucătorului camerunez Marc Vivien Foe, decedat în 2003 la aceeaşi competiţie. În cinstea acestuia, cei 22 de jucători din teren le-au oferit zecilor de mii de africani din tribune un spectacol total.

Dacă Brazilia este renumită pentru jocul fantezist, marea surpriză este naţionala americană, care a reuşit să înscrie de două ori în prima repriză, fără a primi vreun gol de la o echipă în care joacă Kaka, Robinho sau Luis Fabiano, de exemplu.

Samba, nu foxtrot

Mai mult, golul doi, marcat de cel mai valoros jucător american al momentului, Landon Donovan, a venit după o fază de contraatac care a adus aminte de Olanda anilor '70.

După pauză, portarul american Tim Howard ar fi preferat să plouă cu grindină, numai să nu aibă parte de tirul brazilian. La un minut de la ieşirea de la cabine, Luis Fabiano marca golul care îi aducea titlul de golgheter. Americanii nu au mai putut ataca şi Brazilia a împins jocul spre careul american. Fabiano a reuşit dubla în minutul 74, iar fundaşul-atacant Lucio a făcut uz de cei aproape doi metri ai săi pentru a înscrie cu capul golul victoriei, în mintul 84.

Cele două echipe s-au întâlnit şi în faza grupelor, când brazilienii au învins mult mai clar, scor 3-0.

În finala mică, pentru locul trei, Spania a reuşit să înscrie de două ori în ultimele zece minute, pentru a fura bronzul gazdelor din Africa de Sud.

Vezi rezumatul meciului aici.